Här är BMW:s revansch efter krockfiaskot

Amerikanska Insurance Institute for Highway Safety genomför inte vilka krocktester som helst. De är erkänt hårda och det är inte många som når ända upp till toppen på skalan. Speciellt deras ”small overlap test”, där krocken träffar bilen bara en bit in på huven, skördar sina offer. Och det är ett viktigt test eftersom det motsvarar många verkliga olyckor.

Tidigare har Volvo placerat sig väldigt bra, med flera modeller, i IIHS-statistiken – och bland de större sedanmodellerna nådde Volvo S90 Top Safety Pick. Andra bilmodeller som nådde dit var Audi A6 och Infiniti Q70.

Men det finns en nivå till – Top Safety Pick+. Och det där lilla, extrafina plusset är det bara två medelstora/stora lyxsedaner som har tilldelats den här gången: Hyundai Genesis och BMW 5-serie.

Kanske är det Albert Biermann (utvecklingschef för Genesis och tidigare BMW-chef) som är den gemensamma nämnaren. Vad sanningen än är så går det inte att blunda för den resa BMW:s 5-serie gjort.

BMW har många skäl att fira

Tidigare modeller har inte hållit en toppnivå i just ”small overlap test” men det har ändrats drastiskt nu. IIHS ger 5-serien mycket goda betyg över hela linjen, bland annat för det krocksäkerhetssystem (tillval) som får ”superior rating”, enligt Carscoops.

Men BMW har fler skäl att fira. Även 2- och 3-serien får det absolut högsta plus-betyget, och X1 och Mini Cooper når det näst högsta (Top Safety Pick).

Mercedes har tidigare placerat sig bra i krocktester men den här gången nådde E-klass något överraskande inte upp till något specialomnämnande i IIHS-testerna.

LÄS MER: Tesla misslyckas i det tuffa testet 

Lämna ett svar