Googles mobilmiss retar svenska bilister

Att koppla ihop sin telefon med bilen fullt ut blir allt populärare. Apple var tidigt framme med sitt Car Play där telefonens appar dyker upp på bilens bildskärm och där det går att använda funktioner som röststyrning för att sköta många funktioner.

Apple Car Play fungerar bara på Apples produkter och alla med en telefon med ett operativsystem från Google, Android, har tvingats vänta på Googles motsvarighet till Apple Car Play, Android Auto.

Biltillverkare stöder sedan ett drygt år Android Auto och i tillverkarnas broschyrer för bilarna står att tekniken finns. Men först de senaste månaderna har några tillverkare lagt till informationen att Android Auto ännu inte stöds fullt ut i Sverige.

Lanserades 2015 – fungerar fortfarande inte

Android Auto lanserades första gången 2015 och det sas tidigt från Google att systemet skulle lanseras i Sverige under 2016. Enligt olika teknikexperter beror förseningen på röststyrning på svenska och det spekuleras också om vissa licensproblem, alltså att Google måste betala för att få använda en viss teknik.

Den senaste informationen från Google påstår ändå att Android Auto ska lanseras i Sverige under 2017 och kanske så tidigt som första kvartalet.

Nu finns det sätt att ändå få igång Android Auto på din bil.

Enligt flera teknikforum så går det att installera en APK-fil från Google. Flera användare har fått Android Auto att fungera på det här sättet, och på flera olika kombinationer av telefon och bil.

Inte biltillverkarnas fel

Vill du försöka få igång Android Auto med hjälp av en APK-installation råder vi att läsa på på olika teknikforum. Tekniken uppdateras hela tiden så leta efter den allra senaste informationen.

Det hjälper dock inte att gnälla på biltillverkaren, det är inte deras fel att Android Auto inte fungerar i Sverige, även om de borde ha informerat om det vid bilköpet.

Vill läsa mer om Apple Car Play och vilka tillverkare som stöder det så läs här.

Vill du läsa vilka bilar som stöder Android Auto och hur det fungerar så läs hela listan här.

Lämna ett svar