Geely utvecklar nästa generation elbilar i Göteborg

Elbilssatsningarna kommer slag i slag för Volvo den här sommaren. Nyligen avslöjade Volvo att de ska bygga ett nytt bilmärke för elbilar, Polestar, och i veckan tecknades ett miljardavtal mellan Geely och Göteborg om etableringen av ett nytt teknik- och utvecklingscentrum i Göteborg.

När centret är färdigbyggt om ett par år ska arbetet med nästa generation bilar och bottenplattor för hela Geely-koncernen inledas. På samma sätt gjorde Geely när de tillsammans med Volvo skapade företaget Cevt för att utveckla bottenplattan CMA för de mindre bilarna i koncernen.

Cevt hade vissa inkörningssvårigheter och det fanns ett visst missnöje med hur Göteborg och Sverige tog emot den utländska satsningen. Då handlade det bland annat om bristen på bostäder och skolor till alla de ingenjörer som Volvo plockade till Sverige.

Och kanske är det därför som det nya teknikcentret också ska inhysa lägenheter för anställt. Totalt kan det handla om cirka 1 500 nya arbetstillfällen i Göteborg vilket betyder totalt sett drygt 3 000 nya biljobb i Sveriges fordonsindustri. En tumregel säger att ett nytt jobb på Volvo ger två till två och ett halvt nytt jobb ute i landets alla bilindustrier.

Göteborg ställdes mot Geelys anläggningar i Storbritannien men vann av allt att döma dragkampen om att få teknikcentret. Geely-koncernen knyts därmed ännu närmare Sverige och Göteborg framstår allt mer som den stora koncernens teknik-, design- och innovationscentral. Att Sverige med statsministern Stefan Löfven i spetsen nyligen godkände en satsning på ett nytt elektromobilitetslabb som ska testa framtidens elektrifierade drivlinor och batteriteknik var en bidragande orsak till att Geely valde Göteborg. Och mycket talar för att det också blir Göteborg som får det nya labbet.

Geely har som målsättning att ta sig in bland världens tio största biltillverkare och inom ett par tre år ligga på en total volym på tre miljoner sålda bilar per år.

De senaste förvärven av Proton och Lotus samt de helt nya bilmärkena Lynk&Co och Polestar ska bidra med nya bilar och nya Geely-bilägare. Volvos målsättning är att sälja 800 000 bilar senast 2020 och Lynk&Co ska på sikt bli lika stort som Volvo i försäljningsvolym.

Men även om tekniken ska utvecklas i Sverige så ska Volvos nya elbil byggas i KIna. Bilen blir av allt att döma en bil i mellanklasstorlek där räckvidden bör ligga på 40-50 mil. Volvo planerar också att visa en större elbil, byggd på SPA-plattformen. De två elbilarna ska vara klara om två år.

Lämna ett svar