Fula knepet: Så kan du luras att köpa en stulen bil

När man köper en begagnad bil av en privatperson är det självklart viktigt att försäkra sig om att säljaren faktiskt äger bilen och att den inte är stulen. Men det är lättare sagt än gjort – speciellt som bedragarna hela tiden hittar nya smarta sätt att luras på.

Nu rapporterar Car buzz om en liga i brittiska Manchester som lyckats sälja flera stulna bilar via Ebay genom att ”låna” en annan bils identitet. De kollar helt enkelt upp en likadan bil som den stulna och använder den bilens uppgifter i försäljningsannonsen. Registreringsskyltar och dokument förfalskas för att ge bilden av att den stulna bilen är den andra.

När en potentiell köpare gör en bakgrundscheck på bilen ser allt därför ut att vara i sin ordning. Säljaren ber sedan om kontant betalning i samband med överlämning av bilen, istället för att använda sig av Ebays betaltjänst.

Kontrollera alltid bil och säljare noga

Bluffen är så genomtänkt att till och med en nyligen pensionerad polis gick på den. Han köpte en Mercedes på Ebay för drygt 200 000 kronor. När han senare upptäckte att bilens uppgifter var förfalskade gick försäljaren såklart inte att få tag på. Bilen återlämnades till sin rätta ägare och polisen har nu varken bil eller pengar kvar.

Än så länge har inga liknande fall rapporterats i Sverige, men det är viktigt att vara försiktig när man köper en begagnad bil. Kontrollera alltid med Transportstyrelsen att säljaren faktiskt äger bilen. Be om att få se säljarens legitimation samt kvitto från när bilen köptes. Och kom ihåg att man inte längre kan hävda att man köpt stöldgods i ”god tro”, vilket innebär att en stulen bil kan återlämnas till den rätta ägaren utan att du får tillbaka dina pengar.

LÄS MER: Dyra slarvet: Så dåligt kollar vi upp begbilar 

Lämna ett svar