Fredriks gåva till döende pappan: Renoverade Buicken

För en del människor går inte yrken i arv, jobbet finns nästan redan i generna. Så verkar det ha varit för Fredrik Lindholm vars pappa Jan Erik Lindholm var otroligt bilintresserad och jobbade som bilmekaniker. Precis som sonen Fredrik gör nu i Västerås, hos Bilservan.

– För mig började det när jag var tre och ett halvt år och fick min första motorcykel. En Italjet med sidovagn, berättar Fredrik Lindholm.

Och nej, det är ingen plastig liten låtsasbåge vi pratar om.

– Den gick väl 25-30 km/h. Men första halvåret lekte jag mest med kartongen den kom i. Sedan körde jag. Då satte pappa fast en bogserlina som han sen gick bakom och höll i – så jag inte skulle gasa i väg för mycket.

När han var fem år fick han sin första tvåhjuliga motorcykel – och sedan rullade det på. Med mängder av mekande, klassiska fordon och bilskojande.

– Pappa var lite av en buse som förstörde några bilar, minns Fredrik Lindholm.

De jobbade tillsammans med flera gamla bilar och 2001 dök chansen upp att köpa en Buick Sedanette -49.

– Det är en cool modell. Ganska färdig ”custombil”, direkt från fabriken. Den har väldigt vackra linjer. Jag tyckte den var för dyr, men vi köpte den ändå.

En totalrenovering var inte planen.

– Först och främst gjorde vi i ordning den mekaniskt. I övrigt fick den fortsätta vara en ”Arizonabil”, bränd och krackelerad i lacken, säger Fredrik Lindholm.

Och den skulle köras, vilket den gjordes ända fram till hösten 2005 då far och son ställde in den i garaget för att bland annat fixa lite rost.

LÄS MER: Peter köpte tillbaka ungdomsbilen

Men sen kom verkligheten lite i vägen, som den så ofta gör, och samma höst började Jan Erik Lindholm känna sig väldigt trött. Till en början trodde läkarna att det kunde vara inflammation i bukspottskörteln.

– Men det var det inte, utan bukspottskörtelcancer. Det insåg vi i slutet av februari 2006 och att pappa då hade en månad till ett år kvar att leva, säger Fredrik Lindholm.

Det var då som han bestämde sig – han skulle renovera deras Buick Sedanette.

– Jag sa till pappa: ”Håll dig vid liv, så får du åka finbil till Power Meet.”

Power Big Meet är Sveriges (och kanske världens) största utomhusträff för amerikanska bilar och har arrangerats i Västerås sedan mitten av 1980-talet. 2006 arrangerades träffen i början av juli, vilket alltså gav Fredrik Lindholm fyra månader att få i ordning bilen. Det låter kanske länge, men han kunde ju bara jobba kvällar och helger eftersom han hade ett vanligt heltidsjobb.

– Vi laddade rejält. Jag och en kompis jobbade i princip dygnet runt från mars. Sov 2-3 timmar per natt.

Dessutom var ju pappa Jan-Erik Lindholm tvungen att kämpa mot oddsen, mot cancern.

– Han kom hit och tittade, men mest var han på sjukhuset. Och han hoppades hela tiden att han skulle bli frisk och sa ”Det här löser sig.”

Fredrik Lindholm hoppades också.

– Det var först sista månaden som jag fattade att det var kört. Pappa vägde över 100 kg tidigare och 40 kg när det var klart. Det var jobbigt.

Sista veckan innan Power Big Meet blev bilen klar.

– På onsdagen var den färdig, men på torsdagen var pappa för dålig så han fick vänta till fredag för att kunna åka på cruisingen. Det blev nostalgi för honom, att åka med sina polare.

Bilturen med den fantastiskt fina Buick Sedanette -49 blev något av en triumffärd under Power Big Meet.

– Folk klev ut i gatan och applåderade. Och varje gång pappa berättade om det hade han nära till tårarna.

Händelsen hjälpte Jan Erik Lindholm att må bra ända in i själen.

– Han var stolt som en tupp. Glad och lycklig. Och sa att det var det bästa han kunde ha varit med om, i det läget.

LÄS MER: Lennart är världens äldsta Mustang-ägare

Exakt tio år senare, i juli 2016, var det dags för en ny tur till Power Meet med Sedanetten när Fredrik Lindholm ställde upp i finsbilscruisingen. Återigen blev det succé och allt slutade med att bilen tilldelades publikens pris.

– Helt fantastiskt. Ingen domare som tyckt till, utan det var folket på stan som röstade.

Efter cruisingen kom en ryss fram till Fredrik Lindholm med ett affärsförslag.

– Han sa att han gav mig en miljon kronor för bilen, här och nu. Men jag sa nej. Den här bilen betyder för mycket för mig personligen. Det här var ett projekt jag gjorde för min pappa.

Den bilälskande ryssen förstod men gav Fredrik Lindholm ändå ett visitkort ifall han skulle ändra sig.

– Jag slängde kortet. Mina barn ska få bilen sen.

Hann du och din pappa ta någon tur med bilen efter den där juliträffen 2006?

– Några vanliga turer bara. Vi åkte till exempel till Sala och åt lite. Och pappa var positiv in i det sista och trodde att allt skulle bli bättre.

Så blev det tyvärr inte och Jan Erik Lindholm gick bort i september 2006.

Drygt tio år senare har Fredrik Lindholm som sagt fortfarande kvar sin Buick Sedanette -49.

Vad händer med den just nu?

– Den står i garaget och väntar på våren.

LÄS ÄVEN: Två stora bilträffar kolliderar i sommar

Lämna ett svar