Fler bilköer i Göteborg och Uppsala

Förra året var Stockholm Nordens värsta stad när det gällde tid i bilköer under rusningstrafik. Då spenderade stockholmarna 29 procent extratid bakom ratten, jämfört med om resan skett en tid på dagen när trafiken flyter fritt.

Nu visar TomToms årliga rapport – TomTom Traffic Index 2017 – att Stockholm backat till 28 procent. Samtidigt har Oslo ökat från 25 till 30 procent, och tar därmed den mindre smickrande titeln som Nordens ”värsta” stad i rusningstrafik.

Totalt sett sitter stockholmsresenären i snitt fast i trafikköer cirka 33 minuter per dag, vilket på ett år motsvarar 15 hela arbetsdagar. Det inte bara låter mycket, det är mycket, men det är samtidigt alltså en minskning från i fjol då motsvarande siffra var 17 arbetsdagar.

Göteborg och Uppsala går åt motsatt håll och visar upp en försämrad statistik för rusningstrafiken och bilköer.

I Göteborg har den dagliga siffran ökat med 4 minuter upp till 28 minuter i trafikköer, vilket är 13 arbetsdagar på ett år.

I Uppsala sitter bilisterna fast i trafikköer 24 minuter per dag – 11 arbetsdagar på ett år.

LÄS MER: Bussen skulle lösa trafikproblem – skapar nu bilköer

I Malmö ser det bättre ut. Tiden i bilköer har visserligen inte minskat, men når ”bara” upp till 16 minuter per dag.

Stockholmarnas minskade tid märks även i internationella jämförelser. I fjol låg den svenska huvudstaden på plats 18 i Europa med sina 29 procent. Nedgången till 28 procent i år har gjort att Stockholm nu flyttats ner till plats 28 (av 42).

Värst i världen är Mexico City med sina 66 procent i genomsnittlig trafikstockningsnivå. Med andra ord, hade bilisterna där valt att åka andra tider på dagen hade det restiden förkortats rejält!

– Vi vill med hjälp av vårt trafikindex visa myndigheter och resenärer att det går att bryta negativa trender. Antingen genom att privatpersoner som kan välja att resa några minuter tidigare eller senare för att undvika de värsta trafikstockningarna eller om beslutsfattarna i staden väljer att investera i nya kollektivtrafiksatsningar. Rapporten visar bland annat att den genomsnittliga bilpendlaren i Stockholm kan spara 33 minuter om de undviker att resa under den värsta rusningstrafiken, säger Andreas Bolonassos, Sverigechef TomTom.

LÄS ÄVEN: Det stör vi oss mest på i trafiken – enligt ny studie

Lämna ett svar