Ferraris nya monster – snabbaste någonsin

Det har funnits en hel del snabba bilar från Ferrari genom åren, men nu kommer den snabbaste Ferrarin någonsin, för ”vanligt” gatbruk.

Och det är inte ett tyckande – orden om att det är den snabbaste och mest kraftfulla modellen i märkets historia kommer förstås direkt från Maranello & Ferrari.

Det är 70 år sedan som Ferrari lanserade sin första tolvcylindriga motor och det var också den officiella starten för den nu legendariska bilfabriken i Maranello.

Och nu, i lagom tid till Genèvemässan, kommer alltså en ny V12:a – i nya Ferrari 812 Superfast.

Och snacka om att det finns kraft i bilen! Motorn på 6,5 liter ger 800 hästkrafter, med maxpower vid 8 500 rpm. Enligt Ferrari presterar Ferrari 812 Superfast siffror som ingen annan sportbil, med motorn fram, är i närheten av.

Maximalt vridmoment för den tolvcylindriga berlinettan är 718 nm, topphastigheten 340 km/h och bilen gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder.

 LÄS MER: Här är världens dyraste Ferrari

 

Bilen har förstås flera kontrollsystem. Bland annat är det den första Ferrarin som har EPS (electric power steering) – allt för att göra det möjligt att enkelt hantera bilens otroliga kraft.

Designmässigt har det hänt en hel del, även om bilen förstås ser ut som en Ferrari (med frontmotor) ska se ut. Bland annat påminner bakpartiet till viss del om 365 GTB4 från 1969.

Lanseringsfärgen är helt ny och kallas Rosso Settanta, för att hylla 70-årsjubiléet.

Inne i kupén på 812 Superfast är det mycket Ferrari-känsla. Förstås. Men enligt den italienska biltillverkaren är det nu ännu sportigare interiör – bland annat tack vare utvecklade säten och ratt.

Det enda som inte känns speciellt häftigt på den här bilen är väl egentligen namnet. Superfast?

 LÄS ÄVEN: Ferrari avslöjar ny superbil – J50

Lämna ett svar