Familjetest: Alfa Romeo Stelvio är förtrollande vacker

1 163 kg. Så mycket väger Audi Q5. Italienska Alfa Romeo Stelvios vikt? 1 163 kg. De båda suv-konkurrenterna väger alltså exakt lika mycket i grundutförande.

Det är egentligen det enda område där de båda bilarna håller samma nivå. I varje fall enligt det familjetest som också Stelvio nu har utsatts för.

Men först: vill du läsa Allt om Bilars officiella test av Alfa Romeo Stelvio är det bara att klicka här – av expert Jan-Erik Berggren och med alla getingbetyg. Är du nyfiken på hur Stelvio passar en familj och hur den står sig mot Audi Q5 fortsätter du läsa den här texten.

Ja, när jag gjorde ett familjetest av Audi Q5 så bar det av upp till fjällen – och bilresan visade sig bli en härlig upplevelse tack vare den otroligt höga kvalitet som det mesta i bilen håller. Elegant, mjukt och modernt. Och den adaptiva farthållaren var en otrolig upplevelse.

LÄS MER: Något skaver med snygga Stelvio 

När det nu var dags för att familjetesta Alfa Romeo Stelvio blev även det på en fjälltur.

Första intrycket? Ja, där vinner Stelvio på knockout. Även om dottern använde ordet ”bangatrolig” för att beskriva Audi Q5 så är hela familjen ense om att när Alfan står på garageinfarten så är det något alldeles extra. Italienarna kan det där med mode och snygga bilar, helt enkelt. Där Audi Q5 kändes något grå och tråkig blixtrar Stelvio rejält – fronten är otroligt fet, linjerna mjuka och bilen ser både smidig och maffig ut på samma gång.

Stelvio har bra benutrymme för hela familjen

Det goda intrycket består när dörrarna öppnas. Bilbarnstolen är enkel att placera in, det är gott om plats för allas ben och bagageutrymmet känns djupare än hos Audi Q5. Den snygga designen på bilens bakparti gör dock att höjden inte blir så imponerande – bagageutrymmet kapas en aning och för en barnfamilj med ganska mycket utstickande prylar som ska packas in (hockeyklubbor, metspön, vanliga pinnar som av någon outgrundlig anledning ska med) så kan det krävas viss ompackning.

Alfa Romeo har ju ett sportigt rykte, vilket modellen Giulia sannerligen inte försämrat. Och den italienska attityden märks även i Stelvio. Men det är faktiskt inte helt lyckat.

Dels är bilen så pass tung att den sportiga ambitionen mest gör färden hackig, och dels är det inte riktigt vad en familjebil behöver. Nu menar jag inte att mammor och pappor inte vill ha bilar som kan accelerera snabbt eller ha en hög maxfart – men det är viktigt att det hela kan levereras mjukt. Speciellt om det är mindre barn med på resan – eller personer som lätt blir åksjuka.

Det ska tilläggas att jag kör hela resan i normalläge och inte av misstag valt det sportigare läget.

LÄS OCKSÅ: Q5 gör dig till en ”Flygande Jesus” på vägen 

Även i tekniken känns Stelvio aningen ”hastig”. Den adaptiva farthållaren fungerar bra, men både inbromsningar och accelerationer blir lite plötsliga. Och där någonstans börjar den adaptiva farthållaren tappa sin idé, förutom säkerhetssamarbetet den har med autobromsfunktionen förstås.

Audi Q5 kändes inte alls modern med hur infotainmentsystemet hanterades så här hade Alfa Romeo Stelvio ett bra läge att vinna en rond, men det blir en ganska jämn match där Stelvio är något bättre planerad men Q5 håller högre kvalitet på de fysiska reglagen.

Ja, pekskärmar är svåra – men biltillverkarna måste förstå att det är så människor (unga som gamla) interagerar med teknik nu.

På fjällresan med Q5 får jag bara någon enstaka kommentar från en beundrande medmänniska, men med Alfa Romeo Stelvio är det fler som kommenterar och får något drömmande i blicken. Den snygga italienaren drar verkligen till sig bilälskare. Och hade Stelvio varit billigare än Audi Q5 hade den absolut varit ett bra familjeköp – men den håller samma prisnivå (halvmiljonklassen). Tillsammans med det mer osäkra andrahandsvärdet och det faktum att den är något för hoppig för att vara familjevänlig så känns Q5 som ett bättre val. Men får Alfa Romeo bort ryckigheten i kommande Stelvio-modeller kanske saker och ting ändras.

LÄS ÄVEN: Alfa Romeo Giulia är både vacker och rapp 

Lämna ett svar