EXKLUSIVT: Här bygger Mercedes sina nya storsäljare

Vi får förstås inte ta egna bilder inne i fabriken men annars är det förvånansvärt öppet när vi får vandra runt under karosserna på väg till måleriet, bredvid motormonteringen och när vi får stå och hänga över räcket vid kvalitetskontrollen.

Mercedes öppnar dörrarna till den fabrik som när den började byggas 2008 var den första Mercedes-fabriken utanför Tysklands gränser.

Sedan den första Mercedes B-klass-bilen rullade av bandet 2012 har de nära 4 000 biljobbarna byggt cirka 600 000 bilar. Nästa år bygger Mercedes ut fabriken och kompletterar den med en nästan lika stor anläggning till. När den fabriken är klar ska det arbeta nära 7 000 ungrare vid anläggningen som har ett eget dagis.

Det är också väldigt lugnt, tyst och rent inne i fabriken. Karosseriet pressar fram ett lager på cirka 500 bilar innan den första färdigpressade bilen placerat på det drygt 900 meter långa produktionsbandet. 6,5 timme tar det att bygga en bil och fabriken spottar ur sig en färdig bil varannan minut – dygnet runt. 

Kommer tre nya kompaktbilar

Mercedes hade som målsättning att sälja två miljoner bilar senast 2020 men målet infriades redan förra året. Därför är det ett stort tryck på alla fabriker. Mercedes har helt enkelt inte hunnit med att bygga ut sin produktion för att hänga med den ökade efterfrågan.

Mercedes breddar också hela tiden sitt modellprogram. Utvecklingschefen Ola Källenius avslöjar under fabriksbesöket och provkörningen av nya kompaktbilen GLA att Mercedes inom kort går från fem till åtta modeller i kompaktfamiljen.

De mindre kompaktbilarna, familjen består i dag av A-klass, B-klass, CLA, CLA Shootingbrake och GLA, lockar nya kunder till märket och är en stor anledning till att Mercedes körde förbi BMW förra året och blev världens största tillverkare av premiumbilar.

Motorerna byggs inte i den ungerska fabriken utan fraktas dit från Tyskland. Och inne i fabriken finns en hel park av självgående små minidragare som flyttar material till rätt plats utmed produktionslinjen. Robotar och självkörande ”shoppingvagnar” är en anledning till att Wolff klarat av att höja takten i fabriken. 

Har två minuter på sig

Men fortfarande krävs det en hel del handarbeta för att få ihop hela bilen. Vid varje monteringsstation har bilarbetarna två minuter på sig att utföra sina uppdrag. Och de verkar inte speciellt stressade, det är bara i några moment som det verkar vara ont om tid.

Varje bil ”körs” cirka 2,5 kilometer under själva tillverkningen och alla bilar körs på en enkelt testbana innan de parkeras på gårdsplanen för transport till någon del av världen. 

Fabriken i Ungern är den enda som tillverkar CLA-modellen så nästa gång du ser en CLA eller en CLA Shootingbrake vet du att den kommer från Christian Wolffs fabrik i Kecskemet i Ungern.

Lämna ett svar