En unik inblick i topphemliga bilfabriken

Vi är 13 biljournalister från olika delar av världen som fått en inbjudan till design- och utvecklingscentret. Här arbetar totalt 12 000 människor och här ryms design och utveckling för både Kia och systermärket Hyundai. Ja, och så Genesis förstås, koncernens lyxbilsmärke som tyvärr inte finns att köpa i Sverige.

Under besöket i Namyang är det tydligt att det vi lite slarvigt påstår är Kia/Hyundai i praktiken är Kia/Hyundai/Genesis. Och medan vi i Sverige tycker att Kia är det stora märket så är det ute i den stora världen Hyundai som svarar för volymerna.

Vår guide pekar på ett helt nybyggt hus och berättar att där inne finns Kias designavdelning. Hyundai håller till i ett annat hus, Kias gamla, strax intill.

– Men ingen från respektive avdelning får gå in till de andras designavdelning. Aldrig, försäkrar guiden.

Topphemlig byggnad

Vi har fått lämna ifrån oss alla datorer och alla mobiltelefoner hos vakten och tillåts bara använda dem under en kort lunchpaus – utanför området.

Allt är hemligt och inga uppgifter får komma ut om det inte tillåtits av bilföretagens pr-avdelningar.

Vi passerar en stor parkering med cirka 200 bilar – av olika märken.

– Det är konkurrenter som vi köpt in för att jämföra med våra bilar, vi tittar också på hur de är konstruerade, berättar vår guide.

Jodå, det står en Volvo S90 där på parkeringen och flera Mercedes-bilar. Jag har besökt Kia och Hyundais anläggning i Frankfurt och medan det vimlar av olika nationaliteter är det 99 procent koreaner i Namyang. Hela området, ja hela Seoul, är väldigt amerikanskt där vår lunchrestaurang i ett stort ”Ball room” kunde vara direkt hämtat från motsvarande rum i Detroit eller någon annan mellanstor amerikansk stad.

 LÄS MER: Här är årets smartaste bil – en ny suv från Kia

 

Ute på vägarna runt Seoul är det också amerikanskt med mestadels stora sedan-bilar. Långa Genesis-bilar och långa premiumsedaner från Europa och USA.

Men trots det tydligt amerika-asiatiska har Kia och Hyundai bestämt sig för att också låta sig influeras av Europa.

Utvecklingschefen Albert Biermann har handplockats från BMW. Peter Schreyer anses vara en av bilvärldens allra skickligaste designer och han har nu lett Kias designarbete under tio år. Sedan 2011 ansvarar Schreyer också för Hyundais design. Chefen för Kia i Europa är fransmannen Gregory Guillaume och det är Gregory Guillaume som ansvarat för den nya bil som vi får se under besöket.

Bilen ska visas på bilsalongen i Detroit och vi får lova att inte publicera några bilder av bilen förrän den visas i USA.

I den rymliga foajen till designcentret står konceptbilen som visades på bilsalongen i Frankfurt 2011 och som stått som förebild för den helt nya bilen.

Imponerande målmedvetenhet

Det går att se på både Schreyer och Guillaume att de längtat efter att få prata och berätta om den nya designen och den nya bilen.

– 2006 handlade det inte om känslor, då var Kia en budgetbil. Inget mod, ingen ära. Sedan dess har vi visat bilar som Sportage och Soul. Nu handlar allt om passion och känslor. Vi inspirerades av GT-bilar från 1970-talet när vi designade konceptbilen till Frankfurt 2011 och sedan dess har vi drömt om att också få bygga den bilen, säger Peter Schreyer.

När vi fått umgås med den nya bilen i nära två timmar beger vi oss till testbanan. Albert Biermanns hemmaplan. Här får vi köra bilen och Biermann berättar entusiastiskt om sitt arbete med att göra alla Kia-bilars köregenskaper mer skräddarsydda för respektive målgrupp. Alla Kia-bilar ska ha tydliga köregenskaper och en tydlig idé om hur de ska vara att köra och varför. Biermanns jobb är också att övervaka Hyundais nya prestandaavdelning, med de så kallade N-bilarna, och samarbeta med rally-VM-teamet.

Det finns en imponerande målmedvetenhen över hela Kia/Hyundais verksamhet – förlåt, Kia/Hyundai/Genesis. Jag förstår varför Volkswagen och Toyota sedan flera år pekat ut det koreanska företaget som sin allra största konkurrent om att bli världens största biltillverkare.

 LÄS ÄVEN: Kia avslöjar: Så blir vår nya supersedan

Lämna ett svar