Elon Musk kritiserar svensk studie om elbilar

IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Trafikverket och Energimyndigheten gjort en studie om elbilars klimatpåverkan.

I forskningsrapporten som presenterats framkommer det att tillverkningen av batterier är energikrävande och riskerar att ha betydande utsläpp.

Aktuell hållbarhet skriver att flera har exemplifierat resultatet med att produktionen av en Tesla Model S har ett utsläpp som kan jämföras med åtta års drift av en bensinbil.  

Elon Musk, som är grundare till elbilsföretaget Tesla, slår dock ifrån sig kritiken och kritiserar studien.

”Det vore generöst att kalla den aningslös”, skriver han på Twitter. 

LÄS MER: Ilska mot High Chaparall – besökare hotar med bojkott

Slår tillbaka: ”Det här säger ingenting”

Mia Romare, som är en av författarna till rapporten, menar att bilden av studien som sprids i medier inte stämmer överens med det faktiska resultatet. 

– Våra slutsatser är att det här säger ingenting om huruvida elbilar är bra eller inte, för det är dem eftersom de har noll utsläpp i lokalmiljön och därför finns det en anledning att satsa på dem. Vad studien däremot säger är att vi måste ta ett aktivt grepp om produktionen också, säger hon till Aktuell hållbarhet.

– Det som är synd ur vårt perspektiv är att det inte finns något i vår studie som handlar om specifika bilmärken, utan det är något som har kommit fram som exempel i media, fortsätter hon. 

https://twitter.com/elonmusk/status/877029802758201344

Lämna ett svar