Duellen: Kan Peugeot 3008 rubba favoriten Seat Ateca?

Det ska vara en mellanklass-suv 2017. Bilköparna älskar sina suv:ar med den höga sittställningen och det enklare insteget. Och självklart har biltillverkarna fattat vad som gäller och trycker nu fram allt fler suv:ar.

VW-koncernen använder sina fina plattformar för att bygga bilar åt alla märken i gruppen, Volkswagen, Seat, Skoda och Audi. Hos PSA-koncernen delar Peugeot, DS och Citroën på samma plattform och även de plockar fram flera olika suv-varianter. Peugeot delar också plattform med Opel som har en hel rad nya suv:ar på gång.

Under 2016 visades VW Tiguan, Audi Q2, Skoda Kodiaq och så Seat Ateca. Ett par i grunden väldigt likartade bilar med samma drivlinor. Men för att inte kannibalisera på varandra fick alla lite olika storlek och, såklart, design. Näst minst är Seat Ateca som vi ändå gillar för mängder av fin teknik, bra köregenskaper och tillräckligt med utrymme för en svensk familj.

Peugeot 308 var en favorit hos många och samma fina egenskaper har Peugeot flyttat med till suv-varianten 3008. Lägg sen till en helt ny instrumentering så får du en av årets mest spännande bilnyheter.

3008 gick också till finalen som en av sju bilar i tävlingen Car of The Year 2017 med klar chans att vinna.

Nu ställer vi de två snygg-suv:arna mot varandra i en spännande duell över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Vi testade Ateca bland annat med VW-gruppens arbetshäst, 190-hästkraftersdieseln, tillsammans med en den sjustegade dubbelkopplingslådan. Då blir det nästan lite för mycket kraft. VW har flera mindre motorer som passar bilen mycket bra. Köregenskaperna är klassiskt VW och MQB med en direkt styrning, minimal krängning och väldigt bra kontakt med vägen. Ateca klarade sig också bra i undanmanöver i Car of The Year-testerna.

Peugwot 3008 testas med en mindre motor på 120 hästkrafter som inte alls reagerar speciellt bra. Det är segt till och med med manuell växellåda och ännu värre med automatlådan. Jämfört med VW-drivlinorna har Peugeot en bit kvar – det är inte alls samma fina respons.

Köregenskaperna är inte heller på topp på 3008 som inte har samma direkta respons som till exempel 308. Här har Peugeot satsat mer på komfort än på direktstyrning och ett styvt chassi. 3008 var en liten besvikelse efter de fina upplevelserna i 308. Peugeot lyckades inte trolla bort den extra vikten och att 3008 är en högre bil.

Vinnare i ronden: Seat Ateca

2. Säkerhet och förarstöd

Seat Ateca fick höga betyg av krocktestarna EuroNCAP och i Sverige är förstås det allra mesta av säkerhetsutrustningen standard. Här finns bland annat autobroms och adaptiv farthållare. Till och med en kökörningsassistent går att få med rätt tillvalspaket och drivlina. Seats säkerhetsfunktioner är enkla att förstå och att använda. Kanske kan vi också räkna in parkeringshjälp och en bagagelucka som du kan öppna genom att dra foten under till förarstöd. Ja, som ni ser har Seat fått hämta flera fina finesser från VW-gruppens betydligt dyrare modeller.

Även Peugeot 3008 fick fem stjärnor av EuroNCAP men här finns det lite olika betyg på grund av att till exempek autobroms inte är standard på alla marknader i Europa. I Sverige har som tur är importören valt att Active Safety Brake ingår i alla utrustningsnivåer. Peugeot har också skyltavläsning, avåkningsvarning, dödavinkelvarnare och trötthetsvarnare. Men här är det inte lika lätt att förstå hur tekniken fungerar. Filkörningsassistenten kan vara irriterande eftersom den börjar lysa rött så fort jag närmar mig någon av linjerna

Autobromsen fungerar lite olika beroende på hastighet. 5-140 km/tim då bilen ser och bromsar bilen för andra rörliga bilar. 0-80 km/tim ser och bromsar bilen för bilar som står stilla. 0-60 km/tim ska bilen också bromsa för fotgängare. Ja, ni förstår, inget är enkelt på en fransk bil. 3008 har i alla fall samma öppning av bagageluckan som Ateca.

Vinnare i ronden: Seat Ateca

 LÄS MER: Duell – Ford Edge mot Jaguar F-Pace

3. Teknik och uppkoppling

En stor nyhet i Peugeot 3008 är den nya versionen av instrumenteringen i-cockpit. Det går att bestämma färger och vad som ska visas var på instrumentbrädans digitala bildskärmar. Det svepande symboler och rätt snyggt. Men det är också en hel del att lära sig för den ovane Peugeot-ägaren. Här finns också en rad knappar, under bildskärmen i mitten av instrumentbrädan. Peugeot har ettt smart vred för Advanced Grip Control där du kan ställa in grepp på en mängd olika underlag. Hill Assist Descent Control ger bra grepp även i branta nedförsbackar. Peugeot erbjuder också Apple Car Play, Mirror Link och Android Auto och lämpliga appar dyker upp på den stora pekskärmen.

Hel VW-gruppen var snabba med Apple Car Play och erbjuder också Android Auto – när den nu väl kommer till Sverige – och Mirror Link samt trådlös laddning av mobiltelefonen. Och även Seat har satsat på ett erbjuda olika körlägen. Seat kallar det Drive Profil och du kan ställa in körfunktionerna Normal, Eco, Individual Offroad och Snö. Här handlar det om lite mer inställningar än bara greppnivån. Seat erbjuder också fyrhjulsdrift, vilket saknas på 3008.

Vinnare i ronden: Seat Ateca

4. Design

Förutom interiördesignen med nya i-cockpit har Peugeot lagt mycket kraft på att visa upp bilens fina design. Och visst är det här en snygg suv, speciellt som tvåfärgad med mörkt tak. Peugeot har också flera fina designdetaljer, som till exempel den flexibla inredningen och den speciella förarmiljön med en hög mittkonsoll. Och vad sägs om att det går att få olika lukter bilen – om du har rätt utrustningsnivå. Den lilla ratten känns väldigt speciell till en början – men du vänjer dig.

Peugeot 3008 är designad ut i varje detalj vilket gör det lite störande att man glömt en så självklar detalj som att det ska gå att få plats med fötterna när du sitter i baksätet. Inte sällan tänker bildesignerns mer på att hitta på nya finesser än att få till det mest självklara.

Seat har en mer traditionell och stilren design. På utsidan är Ateca sparsmakad och utan några yviga gester. Samma designfilosofi finns på insidan där det minimalistiska ger en öppen och trevlig miljö.

Det är verkligen stor skillnad mellan Seat Ateca och Peugeot 3008 på insidan och Seat Ateca håller också igen med den mest utflippade finesserna. Enkelt och stilrent rakt igenom. Därmed är också Seat Ateca lite mer anonym. Äger du en Ateca ska du vara beredd på frågor om vilket bilmärke du har.

Vinnar i ronden: Peugeot 3008

Köpa och äga

Det skiljer 10 000 kronor för de allra billigaste instegsmodellerna av Seat Ateca och en Peugeot 3008. Sen handlar det mycket om vilken extrautrustning du vill ha och därmed hur många 10 000 kronor över 200 000 kronor du tvingas betala. Både 3008 och Ateca finns med förmånliga privatleasingavtal och både Seat och Peugeot jobbar hårt för att få ut sina viktiga bilmodeller.

Seat och Peugeot har ett liknande nät av återförsäljare där Peugeot har något fler. Märkena erbjuder också liknande garantier.

Andrahandsvärdet borde vara högre på en Seat Ateca, trots att märkets försäljningslyft i Sverige är relativt färskt. Peugeot har en historia med sämre kvalitet vilket kan, om det upprepas med 3008, dra ner priserna över tid.

3008 har ett något större lastutrymme än Seat Ateca och båda bilarna är rymligare och med bättre lastegenskaper än flera av konkurrenterna i samma pris- och storleksklass.

3008:ans mer tydliga design kan efter några år vara utdaterad medan Seat Atecas mera tidlösa bil har större förutsättningar att åldras värdigt.

Vinnare i ronden: Seat Ateca

 

Totalt: När Car of The Year-juryns 58 medlemmar röstade fram sju finalister blev det Peugeot 3008 och inte Seat Ateca som fick flest röster. Men efter den här duellen där Ateca vinner med relativt klara 4-1 är det rätt givet på vilken bil min röst föll. Peugeot 3008 vinner designronden knappt. Ateca tar hem köpa, äga, teknik och uppkoppling med lika liten marginal. Ändå är det för mig helt givet vilken bil jag helst köper, det blir en Seat Ateca. 3008:ans spännande design kan vara lockande men den har också några märkliga egenskaper som jag gissar att jag tröttnar på. Atecans bättre drivlina och köregenskaper blir avgörande för mitt val.

Läs hela vårt test av Seat Ateca här.

Läs hela vårt test av Peugeot 3008 här.

Lämna ett svar