Dödsolyckan får inte hända i Svenska rallyt

Jag följde VM-premiären i Monte Carlo från tv-soffan. Bland annat med hjälp av Red Bull TV och drönarfilmarna DJI går det att följa så gott som varje millimeter av en rallytävling. Tv-sändningarna har verkligen hjälpt rallysporten att bli mer tillgänglig och i Sverige fyller SVT på med kunniga och bra sändningar.

Det dröjde inte många minuter innan vi kunde se Hayden Paddons tragiska krasch som resulterade i att en åskådare miste livet. Efter ett par timmar fanns det rapporter från ögonvittnen på plats. De berättade att de försökt att få mannen att flytta sig men det gick inte.

Olyckan säger mycket om rallysporten

Hela dödsolyckan säger så väldigt mycket om rallysporten. Det är i praktiken helt omöjligt att förhindra eller stoppa risken för publiken helt. Det finns alltid en stor portion eget ansvar där den som tittar på en rallytävling också måste begripa att det inte går att stå var som helst.

För några år sedan hälsade jag på vid en av Svenska bilsportförbundets utbildningar för domare och tävlingsledare. Jag pratade förstås om hur media fungerar men jag hade som en stor och viktig punkt: vad gör ni när dödsolyckan inträffat.

Inte om den inträffar utan när.

JAN-ERIK BERGGREN: Inget gör mig lika arg

 

Publiken behöver ta ansvar

För det som hänt i Sverige ett flertal gånger och det som hände i Monte Carlo kommer att hända igen. Tills dess att rally blir en arenaidrott så kommer någon i publiken att stå på fel plats och är olyckan då framme så kan det gå illa.

Efter dödsolyckan i Monte Carlo så stoppade arrangören ytterligare en sträcka. Kanske var det för att visa sina muskler men troligen var det för att också visa publiken att de måste skärpa sig.

Svensk publik brukar vara duktiga men alla vi som ska titta på Svenska rallyt behöver ta ansvar – för oss själva och för andra som står i snödrivan.

Stå rätt eller åk inte dit.

Vi vill inte ha en ny dödsolycka i Sverige.

Vi vill ha en publik- och fartfest.

 JAN-ERIK BERGGREN: Bilbranschen borde ryta till mot Trump

***

Det är Super Bowl-helg och hela USA vibrerar av förväntan. Nja, kanske inte. Donald Trumps intåg i Vita huset har lagt sig som en filt över det mesta i USA och Super Bowl mellan New England Patriots och Atlanta Falcons är på förhand en rätt sömning tillställning. Trots att det är hela ligans allra bästa offensiv som möter varandra. Patriots stjärn-QB Tom Brady har tvingats förklara sin vänskap med Trump gång på gång på gång. Brady och Trump är gamla golfkompisar men Brady vill inte göra någon stor sak av vänskapen. Han ska dock ha haft en ”Make America Great Again”-keps i sitt skåp en gång. Brady säger att han ”är en positiv person som vill alla gott” och han har duckat alla typer av Trump-frågor under presskonferenserna före finalen.

Vinner Brady blir han historisk och odödlig som den bäste QB genom tiderna med fem Super Bowl-vinster och mycket tyder på att vi måndag morgon har ett nytt stycke NFL-historia skriven av fenomenet som växte upp utanför San Francisco. Brady draftades sent av New England Patriots och sen utvecklades till tidernas bäste.

Arvtagaren kan heta Matt Ryan, som spelar för årets sensationslag Atlanta Falcons. Nu blir Falcons troligen av med sin offensiva coach Kyle Shanahan, som påstås flytta till San Francisco 49:ers i nästa vecka.

***

På tisdag kommer vår temabilaga om Svenska rallyt ut. Håll koll på den.

Lämna ett svar