Diesel ett hett bränsle i tyska valdebatten

När dieselskandalen briserade för snart två år sedan var det många som förutspådde början till slutet för dieselmotorn. Och trots att försäljningen av dieselbilar fortfarande ligger på en hög nivå tornar hoten upp sig.

1) De nya bilarna. Flera tillverkare kan ha fuskat med utsläppsvärden för sina nyare bilar – de som godkänts enligt kraven i det som kallas Euro5 och Euro6 . En efter en tvingas de nu återkalla bilarna för att plocka bort fusket och göra bilarna ”ärliga”. Det här kostar pengar och tillverkarna riskerar att tvingas betala stora skadestånd till myndigheter, bilägare och organisationer. Åtal och anklagelser haglar och vi har långt ifrån sett slutnotan på fusket.

2) De gamla bilarna. Samtidigt har det höjts flera röster för att få bort de äldre bilarna från städer och vägar. Det är gamla bilar som släpper ut stora mängder CO2 och som påstås smutsa ner luften. Motargumentet är förstås att de här gamla bilarna sällan rullar i de största städerna, men rationella argument biter sällan i en sån här situation. Känslor styr och inte sällan politiska motiv.

LÄS MER: Kritik mot dieselmötet 

Merkel måste agera kraftfullt

Angela Merkel, förbundskansler i billandet Tyskland, sitter fast i soppan. Hon vill bli återvald i valet i höst och för att bli det måste hon agera kraftfullt mot bilindustrin för att få med sig de som bryr sig om miljön. Men hon kan inte vara för tuff eftersom bilindustrin är landets största arbetsgivare och exportör. 

Bilindustrin gillar utfasningen av gamla bilar – de vill sälja nytt – men de ogillar förstås straff, krav, skadestånd och kompensationer. Biltillverkarna kryssar fram mellan önskan om bidrag och lån till utveckling av miljövänligare bilar och anklagelser för att ha använt tidigare bidrag och lån till utveckling av fuskprogramvara och smutsiga motorer.

LÄS MER: Dieselförbud kan leda till billånebubbla 

”Dieseln har ingen chans efter 2025”

Och på tal om rationella argument: när vi i dag ser elbilsutvecklingen rusa är det ingen som vill röra vid frågan om hur miljövänlig elproduktionen och batteriproduktionen egentligen är. Eller hur miljövänligt det är att skrota fullt fungerande bilar för att köpa nytt. Nästa argument är att biodiesel och syntetisk diesel finns runt hörnet och skulle i ett slag göra dieselmotorn miljövänligare.

Den vanligaste frågan jag får i dag från bilköpare är om de ska välja bensin eller diesel. Och med tanke på hur vissa argument avfärdas och hur känslor och politiska motiv styr är rådet i dag att välja en el- eller bensinbil. 

Fler städer pratar om ett dieselförbud och även om äldre bensinbilar också nämns sitter du lite mer säkert i en bensinbil, som det ser ut i dag.

Dieselmotorns framtid avgörs av hur snabbt det går att ersätta fossilbränslet med biodiesel eller syntetisk diesel. Utan en snabb omsvängning till fossilfritt diesel ser jag ingen chans för dieselbränslet efter 2025. 

Lämna ett svar