De är kvinnorna som avgör miljardköpet av Opel

PSA-gruppen – med bilmärken som Pegueot, Citroën och DS – är på offensiven. Efter ett års förhandling med General Motors står PSA med chefen Carlos Tavares mycket nära ett köp av Opel. PSA har också lagt ett bud på Malaysia-företaget Proton som bland annat sitter på det klassiska bilmärket Lotus.

Carlos Tavares har lovat att stå fast vid ingångna avtal med tyska och brittiska fackförbund, att snabbt börja spara pengar på en sammanslagning och att inte stänga några bilfabriker.

Men om Carlos Tavares frontar PSA:s offensiva bud på Opel så är det kvinnorna som kommer att avgöra affären.

 LÄS MER: Opel kan bli sålt i slutet av veckan

Angela Merkel

Tysklands förbundskansler var lika överraskad som alla andra när det började viskas om en affär mellan franska PSA och amerikanska GM. Merkel åkte snabbt till Opels högkvarter i Rüsselsheim för att få information om vad affären betyder för tyska biljobbare. Merkel har mycket att säga till om i affären och samtidigt är biljobben viktiga för att hon ska behålla den politiska makten. Har Merkel förlorat fabriker eller arbetstillfällen till Frankrike riskerar hon att förlora nästa val.

Mary Barra

General Motors vd har styrt bilföretaget med fast hand och hon är inte rädd för att ta obekväma beslut. Att sälja Opel och lämna ett stort hål i Europa för GM är modigt även om det på lång sikt är rätt. Bakom Opel lurar Chevrolet som kan göra comeback samt ett djupare samarbete med Fiat/Chrysler-koncernen. Att sälja Opel kan vara första steget i en ordentligt utrensning i GM och en ny affärsmodell.

Theresa May

Storbritanniens premiärminister har ett tufft liv då flera i bilbranschen tar Brexit som en ursäkt för att flytta sin verksamhet från ön. Vauxhall tippas också bli det första offret i en sammanslagning av Opel och PSA. May har hälsat på hos Tavares och vi kommer att få se fler möten innan affären blir verklighet.

Linda Jackson

Citroën-chefen är ett energiknippe och en bilchef som Carlos Tavares mycket väl kan komma att skjuta fram som ny chef för Opel. Ingen kan klaga på hennes engagemang för Citroën som hon lyft i kragen på ett imponerande sätt. I veckan kämpade Jackson för att hennes C3 ska utses till Car of The Year och i så fall efterträda Opel Astra på den positionen. Om några veckor kan Jackson vara kvinnan som ska plocka in Opel i den franska gemenskapen.

Lämna ett svar