Dags att ta modiga Polo på allvar

Fräcka, hippa Hamburg är scenen för Car of The Year-juryns testkörning av nya Volkswagen Polo. Men det märks tydligt att det är nya tider på Volkswagen. Om den förra ledningen visade upp en näst intill arrogant självsäkerhet vid presentationerna av bilar som Passat och Golf så är den nya ledningen betydligt mer ödmjuk. VW Personbilars vd Dr Herbert Diess berättar att han gillar Sverige och svenskar, om sin motorcykelsemester i Sverige och om hur fantastiskt projektgruppen bakom nya Polo arbetat de senaste åren. Diess avslöjar också att han är imponerad av Volvo och att Geelys behandling av det svenska varumärket till och med skrämmer.

Försäljningschefen Jürgen Stackmann, född strax utanför Hamburg, har under middagen en lång utläggning om hur VW med hjälp av sitt sponsorslag av det tyska fotbollslandslaget och UEFA ska marknadsföra och sälja nästa generation elbilar. Stackmann berättar också livligt om hur det nya VW öppnat upp sig, till exempel genom att publicera saker på egna twitterkonton.

Prestigevärvning av Özil&co

VW petade undan Mercedes från positionen som det tyska förbundets sponsor och hur nöjda VW är med den prestigesegern går inte att ta miste på.

Och kanske kommer Manuel Neuer, Mesut Özil, Thomas Müller och de andra tyska världsstjärnorna nu byta ut sina Mercedes S-klass mot – Volkswagen Polo.

VW:s nya småbil har växt åt alla håll utom på höjden och det går säkert att få in en och annan landslagsback i baksätet. Bagageutrymmet kan bli knäckfrågan men åtminstone ett bollnät – eller två kabinväskor, två datorväskor och två kavajer – får plats.

VW:s nya Polo är den sjätte generationen av succébilen som totalt sålts i 14 miljoner exemplar. Då, 1975 när Polo presenterades första gången, var modellen en äkta småbil. I dag är Polo lika stor som fjärde generationen av VW Golf.

Men det handlar sannerligen inte om någon växtvärk. Istället har VW utnyttjat den så användbara MQB-plattformen från Golf till ett väldigt attraktivt paket. MQB ger fler tekniska finesser men framför allt kan VW effektivisera tillverkningen. De får en ny modell lite billigare än om de utvecklat också en ny plattform. Och de får som nämnts på köpet också en längre hjulbas och därmed större innerutrymmen.

Att välja MQB var smart men kanske väntat. Att VW väljer bort två moderna saker som flera konkurrenter rusar in med skygglappar tyder på mod.

VW vågar välja bort rycket i ratten

VW säger att de undersökt vad bilägarna vill ha och därför plockat bort filkörningsassistenten från paletten av säkerhets- och förarstödsystem. Vad bra. Det är alltså fler förutom jag som irriterat sig på teknik som påverkar styrningen utan någon jättestor praktiskt nytta. I alla fall i en bil som mestadels kommer att rulla på vägar upp till 70 km/tim.

VW har också haft modet att välja bort all form av elektrifiering. Det lönar sig helt enkelt inte på en så här liten bil och trots att möjligheten finns tack vare plattformen tror jag inte att VW kommer med en e-Polo. Tiden för elbilar med räckvidd på cirka 25 mil är snart över. Nästa generation elbilar och laddhybrider står och knackar på dörren.

Volkswagen Polo har en bra chans att bli Car of The Year 2018 men kanske viktigare är att nya Polo har en bra chans att fortsätta öka försäljingen för VW och stjäla kunder från andra märken. Femte generationen Polo såldes i 4,2 miljoner exemplar och en kvalificerad gissning är att sjätte generationen närmar sig fem miljoner sålda bilar under livscykeln.

I Sverige pressar VW priset under lanseringen och det är väldigt svårt att hitta en bättre bil för 150 000 kronor.

Motor och köregenskaper   

Den trecylindriga motorn har imponerat i andra VW-gruppbilar. Dubbelkopplingslådan i Polo är väldigt högt växlad och det ger ett lågt motorljud i kupén. Men motorn låter lite ansträngd och det skorrar en aning vid gaspådrag. Förbrukningen kunde vara ännu lägre. Här finns det utrymme för lite finslipning. Styrningen är klassiskt MQB-neutral och sittpositionen är väldigt avslappnad och trevlig. Vi utmanar inte Polo på småvägarna utanför Hamburg men den smidiga och tysta gången med såväö manuell som automatisk växellåda imponerar. Polo kommer också med både en diesel- och en gasmotor. Bilen finns också med ett sportchassi, Sport Select, med aktiva stötdämpare. Till Polo GTI plockar VW fram en 200-hästkraftersmotor.

Säkerhet och förarstöd

Filkörningsassistenten finns inte kvar men ändå en rad assistans- och förarstödsystem. Autobroms med fotgängarigenkänning är standard. Tyvärr är adaptiv farthållare inte standard och du får också betala extra för dödavinkelvarnare och systemet som varnar för korsande trafik när du backar ut från till exempel en parkering.  Du får också betala extra för parkeringshjälp och, faktiskt, parkeringssensorer. Det är bra att många system finns tillgängliga men få är standard. Volkswagen går ändå ett steg längre än många konkurrenter. Filkörningsassistenten kommer att kosta några poäng i EuroNCAP men det ska såklart räcka till fem stjärnor ändå..

Teknik och uppkoppling

Volkswagen kommer med både en ny och hel digital instrumentering – men den kostar extra och finns bara efter vecka 45 –  och med en finurlig app, VW Connect. Instrumenteringen är andra generationen av Active Info Display och den finns i andra VW-gruppbilar även om det är första gången i en Volkswagen. Den vanliga instrumentbrädan är okej men med AID blir det ännu lite snyggare, lyxigare och enklare att styra bilens funktioner. Apple CarPlay finns förstås, men kostar lite extra. I VW Connect ska VW bygga kundlojalitet och här kan du se data från bilen och också tjäna poäng och troféer. På sikt ska du kunna använda poängen till att köpa saker hos din VW-handlare. VW Connect liknar i stort det som Telia gör med Telia Sense.

Design

Det är rent och snyggt i inredningen och den nya digitala bildskärmen med lite bättre upplösning, grafik och funktioner än tidigare är ett klart lyft till bilen. Den längre hjulbasen och korta överhänget fram ger mer benutrymme och jag kan lätt sitta bakom mig själv, vilket är ett stort plus i en småbil. Jämfört med syskonen Ibiza och Fabia är Golf lite tydligt rakare i linjerna. Polo ser fortfarande ut som en liten och nätt bil vilket förvånar när du sitter fem personer i den och köra 120 km/tim. Sköna stolar och extra plus till låg ljudvoylm. Det enda vi kan höra lite av är ett vindbrus vid a-stolpen och/eller backspegeln i höga farter.

Köpa och äga

Grundpriset för en VW Polo är, för konkurrenterna, irriterande lågt. Det måste kännas tröstlöst för märken som Hyundai, Kia, Honda, Mazda, Ford och Opel att försöka tjäna några pengar på små och mellanstora bilar i Sverige med modeller som VW Polo och Golf. Men de nyttiga och viktiga tillvalen kostar extra. Jag räknar snabbt ihop 20-30 000 kronor och då finns ännu inget pris på Active Info Display. Dubbelkopplingslådan, som du vill ha, kostar ytterligare 15 000 kronor extra. Polo kan i grundversionen blir ett bra privatleasingalternativ med en en förväntad kostnad på strax under 2 000 kronor per månad. 

Totalt: 

3 Konkurrenter:

Ford Fiesta (nya Ford Fiesta testkörs hösten 2017)

Skoda Fabia – vi testar Fabia kombi här. 

Seat Ibiza (nya Seat Ibiza testkörs hösten 2017)

Volkswagen Polo 1,0 TSI

Pris: från 158 000 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år lack, 12 år rost, 3 år vagnskada. 

Motor: Trecylindrig bensin, turbo.

Cylindervolym: 999 cc.

Effekt: 95 hk.

Vridmoment: 175 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, dubbelkoppling, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 10,8 sekunder.

Toppfart: 187 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,6 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 105 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 053×1 946×1 461 mm.

Tjänstevikt: 1 180 kg.

Dragvikt: ingen uppgift 

Lämna ett svar