Citroën vill bli komfortkungen igen

Vi kör på håliga vägar på den franska landsbygden strax utanför Paris. Tre Citroën C4 på rad där den vita bilen i mitten skiljer ut sig. Den studsar lite mindre över fartguppen. Den kränger lite mindre i högfartskurvorna och gungar nästan inte alls över gatstenen utanför skolan.

De franska skolbarnen har sin första skoldag för läsåret och ser nyfiket på när Citroën-konvojen kör förbi – varv efter varv.

När det är min tur att testköra bilen som utrustats med Citroëns nya fjädring niger bilen en aning vid acceleration. Jag vill inte påstå att vi flyter över farthindren – inte som med en Mercedes S-klass – men fjädringen hjälper till så att det gungar mindre, och under kortare tid.

LÄS MER: Linda Jackson har hittat rätt med Citroën 

Arbetar med kuddar på benen

Den nya fjädringen arbetar med hydrauliska kuddar i var ände av fjädringsbenen och tillsammans med en helt ny metod för att limma ihop chassi och kaross. Limningen kräver i vanliga fall att den giftiga gas och gnistor som bildas av limmet vid svetsningen sugs bort men en ny metod klarar av att omväxlande limma och svetsa på rätt ställen. 

Citroëns ingenjörer beskriver tekniken som enkel men ytterst avancerad. Citroën använde en hel helg i sin fabrik för att bygga den testbil vi nu provocerar på de dåliga vägarna.

Jag siktar på potthålen. Trycker till bilen över gupp och letar efter de svåraste utmaningarna. Den nya fjädringen är lite mjuk men ingenjörerna på plats berättar att bilen satts extrent mjuk för att visa vad tekniken kan. I de produktionsfärdiga bilarna – kommande C5 Aircross och C4 Cactus – ska det vara lite fastare.

Gungar mindre

Förutom fjädringen och limningen kompletteras konceptet av väldigt mjuka stolar och en extra bra ljudisolering. Nya Citroën-bilar ska vara behagliga att åka i och att köra.

Jag noterar också att bilen gungar mindre över sträckor med långa gupp. Att det kränger mindre ger en känsla av stabilitet och jag gissar att Citroën nu också kan strama åt styrningen.

Citroën är ensamma om den nya fjädringen under en 18-månadersperiod. Sen kan de andra PSA-märkena också använda tekniken. Men enligt uppgift på plats vill till exempel ha aktiv fjädring med olika körprogram.

Citroëns lösning är betydligt billigare och ska kunna monteras på samtliga Citroën-modeller, även de allra minsta och billigaste, oavsett plattform och var bilen byggs.

Vi får se hur bra tekniken implementeras i de nya bilmodellerna. Men Citroën har alla förutsättningar att lyckas i sin ambition att bli komfortkungen igen.

Lämna ett svar