Bilduellen: BMW X1 möter VW Tiguan

Jag förstår om några av er direkt vänder er mot bilvalen i duellen. Är det inte Audi mot BMW? Och är det inte X3 som ska ställas mot Tiguan?

Nja. Med en ny BMW X3 runt hörnet skulle det vara direkt ohederligt att rulla fram den utgående modellen mot den helt nya Tiguan. Tittar vi på prislapp, drivlinor och utrymmen så är det inte heller så väldigt stor skillnad på X1 och Tiguan.

Våra bildueller handlar också om de reella val som en bilköpare står inför. Då är det ofta plånboken som är den allra första begränsningen, det är där själva bilaffären börjar.

Därför blir det mer logiskt att ställa en X1 mot en Tiguan. Ser vi på Audi som den vanliga konkurrenten till BMW så skulle de helst vara nya Q3 som ställs mot X1 men även precis som X3 är Q3 något ålderstigen, trots att Audi visade en ansiktslyft version på bilsalongen i Paris i höstas.

BMW X1 mot Volkswagen Tiguan är en rimlig duell mellan två mycket populära tyska små-suv:ar.

Häng med över de fem ronderna:

1. Motor och köregenskaper

Efter att det snackats om framhjulsdrivna BMW-bilar i många år började BMW underifrån med sitt stora förändringsarbete. En ny framhjulsdriven plattform fick tjäna som grund i en ny generation Mini-bilar, i nya familjebilsserien BMW Active Tourer och så även i senaste generationen av X1.

Trots den stora förändringen har BMW lyckats ta med sig sin image av körglädje och fina fordonsdynamik. BMW hittade snabbt en fin balans mellan komfort och stabila köregenskaper. BMW plockade förstås med sig sina fina drivlinor – både bensin och diesel – och sina fina växellådor till den nya suv:en.

Volkswagens Tiguan är en högre bil än X1 men trots det är det fina köregenskaper. Vi känner igen mycket från andra bilar på plattformen MQB och det är neutralt och förutsägbart på gränsen till tråkigt. VW-gruppen har en rad mycket fina motorer och växellådor. VW briljerar också med väldigt fina terrängegenskaper – om nu någon skulle få för sig att ta ut sin nya suv i skogen.

Vinnare i ronden: BMW X1

2. Säkerhet och förarstöd

Tiguaner som säljs i Sverige har fyrhjulsdrift och ett mycket enkelt vred för att ändra mellan olika körprogram. Volkswagen var tidigt ute med en riktigt fin och välbalanserad filkörningsassistent och stöd som autobroms och adaptiv farthållare är standardutrustning. Tiguan kan också köpas med VW:s fina hjälpsystem för att backa med släp. Efter en viss förvirring på tidiga VW-modeller har ingenjörerna nu förstått att göra hjälpsystemen lättbegripliga och tillgängliga.

BMW har haft lite svårare att få till sin autobroms och sina andra hjälpsystem. Det finns lite andra begränsningar och det är inte alltid så lätt att förstå. När X1 testade av EuroNCAP nådde bilen också bara 74 procent i fotgängarskydd och 77 procent i kategorin förarstöd. VW Tiguan fick lägre betyg för förarstöd men då med utan farthållare, som är standard på modellen i Sverige. BMW X1 testades utan filkörningsassistent, som inte heller är standard i Sverige.

Sammantaget är Volkswagen något bättre på förarstöd och säkerhet och för BMW:s del gäller det att snabbt reda ut en strategi för hur deras stora tekniska kunnande ska paketeras och presenteras till bilkunderna. De kan om de vill.

Vinnare i ronden: VW Tiguan

3. Teknik och uppkoppling

Volkswagen-gruppen fick tidigt till gränssnittet mellan förare och bil och den heldigitala instrumenteringen i Tiguan känns väldigt modern. Det är enkelt att via usb-uttaget ansluta telefonen och få igång Apple Car Play. Area View är ett tillval som gör att du kan se runtom bilen. VW har också en enkelhet i sina tekniska finesser som jag verkligen uppskattar. Det är en knapp när det passar bäst och det ligger i en meny när det känns naturligt. Många uppskattar också att VW tänkt på dragvikten som är hela 2500 kg. Cylinderavstängning på TSI-motorerna i Tiguan är den senaste tekniska finessen.

BMW håller fast vid sitt iDrive-gränssnitt, alltså ett vred i mittkonsollen som arbetar tillsammans med funktionerna i bildskärmen. Nytt i X1 är att vredet kompletterats med iDrive Touch, en slags pekfunktion som styr pekaren i bildskärmen till rätt läge. BMW gillar också head-up-display som ett sätt att visa förare rätt information. BMW arbetar också med hela förarmiljön där bekväma stolar är en del av upplevelsen och kontakten med bilen.

Det här är en väldigt jämn rond där Volkswagen Tiguan ändå vinner tack vare sin lite mer genomtänkt och enkla teknik. En lite överraskande seger till Tiguan då ju BMW vill vara det mest tekniska och innovativa märket.

Vinnare i ronden: Volkswagen Tiguan

4. Design

Volkswagen har hittat en väldigt stilren och snygg design på nya Tiguan. Den ser väldigt exklusiv ut och när VW i dagarna visat upp en förlängd sjusitsig version så ser vi att designen fungerar bra även på en större bil. Mycket av sättet att presentera bilen påminner om Passat. Inredningen är också rak och enkel där framför allt den digitala instrumenteringen sticker ut. Vad VW saknar lite är ett känslomässigt uttryck, det är inte en bil som får hjärtat att bulta direkt utan mer svalt och avskalat. Materialen i inredningen är lite ospännande.

BMW:s X1 har lånat lite drag från de större suv:arna i familjen men har en förmåga att se mindre ut än vad den faktiskt är. Det är lite mer skulpterade sidor än VW Tiguan och ett tydligare ansikte. BMW har en mera omodern inredning där bildskärmen inte integrerats i instrumentpanelen utan sticker ut. Ändå är förarmiljön väldigt behaglig och komfortabel. Materialvalen känns exklusiva och det är lätt att gilla att köra långt i en BMW.

BMW försöker göra en lite mer kraftfull och tuff bil – och lyckas med det.

Vinnaren i ronden: BMW X1

5. Köpa och äga

VW Tiguan är en stor försäljningssuccé i Sverige och VW hade drygt 2 000 beställningar på bilen långt innan den fanns att titta på i svenska bilhallar. VW drev under 2016 också en aggressiv prisstrategi i Sverige för att ta åt sig marknadsandelar från Volvo, som de visste hade ett litet glapp i sitt modellprogram efter V70.

BMW ligger med jämförbara drivlinor, främst då fyhjulsdriften, något över VW i prislistan. BMW riskerar också att springa iväg en aning i pris då du lagt på den utrustning du vill ha. Och du kommer att vilja ha åtminstone fyrhjulsdrift och automatlåda.

Det som ändå talar emot VW Tiguan vid ett suv-köp är det där med känslorna. Bilen känns väldigt lik andra val inom VW-gruppen och framför allt får den konkurrens från Seat Ateca och Skoda Kodiaq där båda modellerna kommer att pressa priserna på begagnade Tiguaner.

BMW X1 är något lite mer unikt men där du då får betala lite mer för en något mindre bil sett till utrymmen.

Hjärnan säger Volkswagen Tiguan och Tiguan är också ett klokare val för hela familjen och lite smartare för plånboken. Köper jag en liten suv för egen del så blir valet mellan de här två en BMW X1.

Vinnare i ronden: VW Tiguan

 

Totalt: Volkswagen kan mycket tack vare sin fina tekniska nivå, utrustningspaketen och den exklusiva designen verkligen vara med och konkurrera med en premiumbil som BMW X1. Du får mer bil för pengarna och du får en bil som passar flera i familjen. BMW briljerar med sin fina förarmiljö och sina käregenskaper men behöver vässa sin paketering för att vinna ytterligare en rond och ta hem slutsegern. Nu blir det en knapp 3-2-seger till Volkswagen Tiguan.

 

Läs hela vårt test av Volkswagen Tiguan här.

Läs hela vårt test av BMW X1 här

Lämna ett svar