Beslutet: Här är nya körkortsreglerna

Allt om Bilar skrev tidigare om de nya körkortsreglerna som var på gång för utlandssvenskar. I grunden handlade det om att den svenska lagen behövde anpassas till EU-regler – och att samma regler borde gälla för svenskar som bor permanent inom som utanför EES. Tidigare har nämligen de med blågult pass som bott permanent utanför EES kunna förnya sitt svenska körkort utan problem – medan de som bott inom EES har behövt byta till det nya landets körkort.
Riksdagsbeslutet den 5 mars innebär alltså att även de utanför EES kommer behöva byta.

Tillåter inte det nya landet att det svenska körkortet bara byts rakt av får du ta om körkortet i det landet du bor i.

Nya reglerna börjar gälla 1 maj

Transportstyrelsen beräknar att omkring 30 000 svenskar kommer att påverkas av de nya reglerna. Men de får använda sina nuvarande körkort så länge de är giltiga. Och det är först den 1 maj som de nya reglerna börjar gälla.

– Fram tills dess gäller nuvarande regler om att ansöka om och hämta ut körkort, säger Karin Michaelsson, körkortsutredare på Transportstyrelsen.

Hur kan du behålla ditt svenska körkort då? Jo, du måste bo permanent i Sverige eller studera här sedan minst sex månader. Personer som befinner sig tillfälligt utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa påverkas inte av förslaget utan ska fortfarande kunna förnya sitt svenska körkort och hämta ut det på en svensk ambassad, eller ett konsulat, eftersom de fortfarande är folkbokförda i Sverige.

LÄS MER: Svenska folket jublar över mobilförbudet

Väljer du som utlandssvensk att inte förnya ditt körkort och sedan flyttar hem är det i princip inga problem för dig att få ett nytt.

– Då är det bara att ansöka om förnyelse, säger Karin Michaelsson.

Det är så enkelt eftersom Transportstyrelsen nästan aldrig har adresserna till utlandssvenskar och inte kan skicka ett föreläggande.

Hur är det om jag är folkbokförd i Sverige, väljer att inte förnya mitt körkort och sedan vill ha det igen?

– Då har ju ett föreläggande skickats till din adress och du får ansöka om körkortstillstånd.

Men jag behöver inte göra om körkortsproven?

– Nej. Det är bara om du har begått ett brott – kört rattfull, för fort eller så – som du kan komma att behöva göra om proven, säger Karin Michaelsson.

Inga regler ändras för de som bor inom EES. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om nytt körkort utomlands.

LÄS ÄVEN: Hyrsläp kan kosta dig körkortet 

Lämna ett svar