Berggren: Nytt kaxigt bilmärke från Volvo

Det har viskats i några månader om att Volvo haft något stort på gång med Polestar. Många gissade på att Polestar och Cyan Racing skulle kliva in i Formel E men det blev istället en storsatsning på avancerade sportbilar som går på el.

Att Volvo menar allvar visar de bland annat genom att flytta två av sina mest erfarna chefer, Thomas Ingenlath och Jonathan Goodman, till Polestar. Och att det är Ingenlath som leder satsningen visar också att det handlar om design, varumärke och känsla. 

Vi kan bara se på exempel som Tesla Model S och BMW i8 för att förstå att elbilar verkligen också kan väcka känslor och skapa intresse hos sportbilsköparna.

LÄS MER: Volvo bygger nytt bilmärke 

Men det lär vara bråda dagar hos Geely och Volvo Cars som nu på kort tid ska bygga och fylla helt nya varumärken. Lynk&Co ska visa sin första kundbil senare i år och nu ska Volvo Cars sätta högsta fart med Polestar. På något sätt ska också Geelys köp av bilmärkena Proton och Lotus vävas ihop med resten av bilgruppen.

De nya eldrivlinorna som utvecklas hos Volvo och Geely lär i alla fall komma till användning. Nu kan tekniken spridas till Londons taxibilar, billiga bilar i Kina och Malaysia, Svensson-bilar världen över, premiumbilar i Europa och USA och också då till avancerade sportbilar.

Det är logiskt och det är smart – för den som har råd med all marknadsföring av varumärken och kunnande i planering och logistik. Redan i höst vet jag att Volvo Cars och Geely brottas lite med hur Lynk01 och nya XC40 ska matchas fram utan att stjäla uppmärksamhet från varandra.

Att storleken har betydelse visar ändå Geelys och Volvos expansion. När Renault-Nissan köpte Mitsubishi fick de direkt närmare en miljon sålda bilar till i orderböckerna och alliansen kan nu passera Volkswagen och bli störst i världen. Sånt spelar roll när en tillverkare ska förhandla med en underleverantör. 

Och det där med Formel E? Ja, jag blir inte förvånad om Cyan Racing flyttar från WTCC till Formel E och fortsätter att tävla med bilar från Polestar. 

Lämna ett svar