Berggren: Någon gång måste F1-kritiken landa på teamchefen

Förra sommaren tog Sauber-teamet det nödvändiga beslutet att fortsätta med Ferrari-motorn  även under säsongen 2017 och börja utveckla bilen. Med lång tid på sig och tydliga förutsättningarna satsade Sauber på tillförlitlighet hellre än att bränna pengar på att försöka ligga främst i utvecklingen.

Det går inte att kritisera beslutet eftersom det inte fanns varken pengar eller ett färdigt motorkontrakt. Istället försökte Sauber övertyga oss och sig självt om att det kunde gå bra, att de kunde utnyttja andras tekniska problem.

Med facit i hand vet vi hur det blev. Vi ser att den fattige i F1 på något sätt alltid får köra runt ett varv efter de rika.

Istället för tillförlitlighet har Sauber haft egna problem. Det viskas om kylning och det är tydligt att motorn saknar kraft jämfört med konkurrenterna.

LÄS MER: Därför är Marcus Ericsson inte en större kändis

Spaniens GP i maj brukar markera starten för den stora utvecklingsperioden i F1. Från och med nu och fram till september utvecklar teamen hela tiden sina bilar. De som har råd och är med i toppen öser på med nya delar och detaljer ändå in över mållinjen medan de som vill spara pengar eller gett upp säsongen börjar titta på 2018 redan i september.

Sauber hade planerat att komma till Spanien med flera stora uppdateringar. Men det mesta dröjer till Monacos GP, en bana som i sig inte säger så mycket om de nya delarna förbättrat bilen eller inte. Spaniens GP är alltså ett förlorat race för Sauber och troligen även Monaco.

Kanske är det dags för de nya ägarna att se över teamets tekniska ledning. Många nya har värvats till Sauber men vissa problem har fortsatt. Och någon gång måste de här misslyckandena spilla över på teamchefen Monisha Kaltenborn. 

Nu finns ett motoravtal med Honda på plats för 2018 och Sauber ska köpa ytterligare en del av drivlinan från McLaren. Och redan nu bör Sauber satsa all kraft på att börja utveckla 2018-bilen och se till att de strategiska besluten verifieras – det måste bli rätt den här gången.

2017 är redan ett väldigt förlorat för Sauber och tyvärr också för Marcus Ericsson.

LÄS ÄVEN: Så mycket kostar det att se F1-loppen på plats

Lämna ett svar