Berggren: Bra att bluffarna avslöjas så enkelt

När jag körde lätt motorcykel i början av 1980-talet hängde vi ofta hos mc-klubben Mash MC i Degerfors. Där fanns bland annat en fin bar och ett flipperspel, allt vad en 17-åring behövde och önskade sig.

Vi klurade snabbt ut att det gick att manipulera ena vippan på flipperspelet. Med en magnet, lite diskmedel på rutan och stort tålamod gick det att vicka fram frispel efter frispel. 

På samma sätt har alla alltid försökt att backa mätarställningen på bilar och motorcyklar. Det fanns skrönor om de som kopplade bort hastighetsmätarvajern och körde den baklänges med en skruvdragare. 

I dag handlar det förstås om datorer och OBD-kontakten. Kontakten ger tillgång till bilens allra innersta och det tar 15 minuter att den vägen backa mätaren hur långt du vill och vågar.

Fusket är väldigt utbrett. Exakt hur vet ingen för polisen bryr sig inte om bedrägeriet. Eller, ja, de har lite annat att tänka på. Vilket inte gör problemet mindre för oss bilägare och bilköpare.

Men precis som med doping och datasäkerhet så blir det en katt-och-råtta-lek mellan ingenjörer och tekniker. De som fuskar och de som avslöjar fuskarna.

LÄS MER: Enkla knepet som avslöjar bluffen 

Med en MyCarly-app i telefonen kan jag lätt avslöja bilar från Mercedes, BMW och VW-gruppen. Att det inte är fler bilmärken beror på kundunderlag och olika märkens kapacitet att spara information. Det är intressant att höra Carly-folket prata om att märken som Ford och Toyota inte alls sparat lika mycket information som till exempel BMW och Mercedes.

I Carly-konceptet ingår också en feldiagnostik på bilen som kan vara bra för alla bilägare att använda lite då och då. Vet du om att en givare ger en felkod i god tid kan du förhindra ett större fel och reparation.

Ytterligare en nyttig funktion är den där jag ser hur många resor bilen gjort i olika hastighetsintervall. Här kan jag lätt avslöja om till exempel en dieselbil körts många korta sträckor, vilket inte är bra för skicket på filter och motor. En dieselbil behöver gå några längre, rejäla sträckor lite då och då för att fungera bra.

Med en Carly kan du också komma åt vissa inställningar på bilen. Du kan till exempel ställa in så att du kan köra dvd-filmer när du kör. Hmm. Eller få ett eget välkomstmeddelande i displayen. På nyare Carly för BMW ska det också gå att få streaming från telefon till bilens högtalare.

En Carly är väl investerande pengar – speciellt om du ska köpa en BMW, Mercedes, Audi eller VW-bil. Väldigt bra att ha, helt enkelt.

LÄS MER: Så lätt blir du lurad 

Lämna ett svar