Bäst i test – starthjälp i fickformat

Ingen vill stå med bil som inte startar på vintern. Men alla har inte en kombinerad motorvärmare/batteriladdare och det är inte heller alla som kan/hinner koppla på en batteriladdare hela tiden.

Till råga på allt drar ju moderna bilar ström till och med när de är avstängda så riskerna för ett urladdat batteri är inte små som du kan tro.

Då kan ett starthjälpbatteri vara bra att ha. Och nu finns det dessutom små alternativ till de gamla, stora bly-varianterna. De är faktiskt inte större än smartphones.

”Väldigt enkla att hantera”

– De har inte samma kapacitet som den äldre varianten, men är å andra sidan väldigt enkla att hantera för vanliga konsumenter, säger Daniel Strömberg, testledare på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).

Han har med sina kolleger genomfört ett grundligt test av den mindre varianten för att helt enkelt ta reda på om de håller vad de lovar.

De små extrabatterierna har fått visa om de verkligen kan starta upp en motor med ett urladdat batteri – och hur många startförsök man får på sig.

– Antalet startförsök kan vara helt avgörande eftersom en del ström försvinner till annan elektronik i bilen och det är inte alltid bilen går i gång på första försöket, säger Daniel Strömberg.

 

Bäst i test – Sonic Startbooster

Startförmåga i plusgrader: 4,5 poäng (av fem möjliga)

Startförmåga i minusgrader: 4,2 poäng

Batterikapacitet & laddtid: 4,7 poäng

Användning & konstruktion: 3,7 poäng

Totalpoäng: 4,3

Kommentar: Överlägsen kapacitet. Väger mest. Ger elva startförsök på en liten motor och sju på en stor, vid tio minusgrader. (Inköpt på Mekonomen.)

 

Batterisilver – Car Rover Battery Booster Pack

Startförmåga i plusgrader: 4,0 poäng

Startförmåga i minusgrader: 3,8 poäng

Batterikapacitet & laddtid: 3,8 poäng

Användning & konstruktion: 4,7 poäng

Totalpoäng: 4,0

Kommentar: Billigast. Deklarerad kapacitet stämmer inte. Ger åtta startförsök på liten motor, fem på en stor. (Inköpt på aliexpress.com)

 

Batteribrons – Exide Lithium Power Booster

Startförmåga i plusgrader: 3,5 poäng

Startförmåga i minusgrader: 3,5 poäng

Batterikapacitet & laddtid: 3,7 poäng

Användning & konstruktion: 5,0 poäng

Totalpoäng: 3,8

Kommentar: Längre laddtid än utlovat. Ger fem startförsök på liten motor, fyra på en stor. (Inköpt på batteriexpressen.se)

Ta del av hela testet hos Testfakta här! Där kan du även läsa exakt hur testet genomfördes.

Lämna ett svar