Bärgaren Rickard: ”Är så rädd varje dag”

I går förmiddag fick bärgaren Rickard Parviainen, 35, ett larm från E4 mellan Sundsvall och Gnarp. En bilist hade fått problem med hjulaxeln och hade med nöd och näppe lyckats ta sig till kanten av motorvägen.

Redan när Rickard Parviainen kom dit med sin bärgningsbil märkte han att folk körde fort.

– Jag gick ner 150 meter bakom bilen och satte ut ett varningstält, det är ett likadant som polisen och räddningstjänsten använder. Sen la jag ut ett farthinder i det andra körfältet, säger han.

Trots de förebyggande åtgärderna höll det på att smälla nästan direkt.

– Det var en bil som höll på att krocka. Det var en som höll på att sakta in vid farthindret, och då var det en bil som höll på att smacka in i honom bakifrån, däcken bara skrek, säger Rickard Parviainen.

I filmen syns det hur bilarna bränner förbi – trots farthinder.

Foto: Privat

Kör förbi i hög hastighet

På en film från platsen syns det hur flera bilar kort därefter passerar bärgningsbilen i hög hastighet, bara någon meter från där Rickard Parviainen står och arbetar. När han var klar med bärgningen delade Rickard filmen på sin privata Facebooksida.

I inlägget skriver han också om sina tankar när bilisterna struntar i att sakta ner: ”Jag är så jävla rädd varje dag! Rädd att inte få komma hem till min blivande fru, till min dotter och aldrig få se mina vänner igen. (…) Snälla, tänk på mina nära och kära. Även bärgare har familj. Vi är där ute för er skull.”

– I nio fall av tio ser det ut så här tyvärr. Ju bättre väder det är, desto fortare går det, säger han.

 

LÄS MER: Vägarbetaren Kristian ryter ifrån: ”Idiot – sakta ner!”

Höll på att bli påkörd

Rickard Parviainen borde veta.

För två år sedan klarade han sig med och näppe från en framrusande bilist genom att kasta sig upp på flaket till bärgningsbilen.

– Jag förstår inte hur de tänker överhuvudtaget. Det är helt obeskrivligt. Ser jag vägarbetare eller om jag passerar en olycka när jag är ute och kör så saktar jag ner. Det borde alla göra, säger han.

 

LÄS MER: Familjens polisdocka fick bilisterna att sakta ner

Vill se högre böter

Efter fyra år som bärgare tycker han sig se en tydlig utvecklingstendens på svenska vägar. Det går åt helt fel håll.

Bilisterna bryr sig knappt om att sakta ner även när det är tydligt att folk arbetar på vägen, enligt Rickard Parviainen

– Folk måste bli mer medvetna om det här, eller så får det införas höga bötesstraff. Jag tror att det är det som måste till om vi ska få en förändring tyvärr. Det är ju inte en fartkamera som de swishar förbi, det är en livslevande människa som de drar förbi i 110 blås, säger han.

Lämna ett svar