Apples nya funktion – blockerar mobilen när du kör

De flesta är medvetna om att det är livsfarligt att använda mobil utan handsfree under körning. Ändå rattsurfar svenska bilförare mest i Europa, enligt en undersökning. 

Men i väntan på en lag om ett totalförbud mot företeelsen siktar Apple nu på att komma tillrätta med problemet. 

LÄS MER: Totalt mobilförbud bakom ratten snart här 

Känner av när den är i en bil

I och med uppdateringen till operativsystemet iOS 11 kommer funktionen ”Do Not Disturb While Driving”. 

Precis som namnet antyder innebär den att telefonen inte släpper igenom några meddelanden, notiser eller uppdateringar när ägaren befinner sig i en bil. Tanken är att mobilen ska känna av när bilen rör på sig, alternativt när den är uppkopplad till fordonet via bluetooth eller sladd. 

De som försöker komma i kontakt med föraren får automatisk ett meddelande där det står att personen kör och inte kan svara för tillfället. 

LÄS MER: Svenskarna: Totalförbjud mobil bakom ratten 

Måste stanna för att söka i kartor

Skärmen kan dessutom låsas så att föraren inte kommer åt appar som är olämpliga att använda under färd. Passagerare ska då kunna kryssa i att de inte sitter bakom ratten för att ha tillgång till funktionerna. 

Saker som är nödvändiga för körning – exempelvis kartor – kommer däremot att kunna användas av föraren. Men för att öka säkerheten måste man stanna för att slå in nya destinationer. 

För den som vill går funktionerna att stänga av. Men det här kanske kan vara ett första steg för rattsurfare att vänja sig av med sitt trafikfarliga beteende. 

Lämna ett svar