Anklagelsen: VW byggde fuskmotorn för EU-pengar

EU:s antikorruptionsbyrå Olaf anklagar Volkswagen för att ha lurat till sig över 3,8 miljarder kronor från EU. 

Biltillverkaren ska ha sagt att pengarna gick till att utveckla en motor som minskade utsläppen och därmed klarade de striktare utsläppskraven i såväl USA som EU. 

Motorn gick under namnet EA 189 och enligt utredningen var toppcheferna väl medvetna om att den inte skulle klara testerna utan manipulation. 

Men andra ord ska pengarna ha gått till att bygga den fuskmotor som hela dieselskandalen kretsar kring, skriver Politico.

LÄS MER: Tyskland överens om plan för att minska utsläppen

Volkswagen nekar

Antikorruptionsbyrån har inte kunnat bevisa att pengarna användes direkt till utvecklingen av fuskmotorn, och Volkswagen har nekat till anklagelserna. Biltillverkaren menar att man använt pengarna precis så som man skrivit i ansökan om lånet. 

Det är inte heller Olaf som kan ställa Volkswagen till svars. I stället skickar de rekommendationer till åklagare i Braunschweig som leder utredningen om Volkswagen. 

Volkswagen ska ha betalat tillbaka lånet 2014. Enligt källor inom utredningen skulle lånet aldrig ha beviljats om Volkswagen var öppna med att den nya motorn inte kunde klara utsläppstesterna utan manipulation. 

LÄS MER: Audi ska spara 100 miljarder – för att finansiera elbilar

Lämna ett svar