Allt om Bilar inför nya getingbetyg

Allt om Bilar har kört din nästa bil. Nybiltesterna är ryggraden i nyhetsarbetet om bilar och trafik och förutom de rena testerna av alla nya bilar på den svenska marknaden används testerna och betygen på bilarna för de populära tipsen om vilka köp som är bra – och vilka bilar som är mindre bra att köpa.

– Saab 9-5 på försommaren 2001 var mitt allra första test av en ny bil och sedan dess har jag kört de allra flesta bilar som sålts på den svenska marknaden, säger Allt om Bilars expert och nybiltestare Jan-Erik Berggren.

Bantas till fem kategorier

I Allt om Bilar-magasinet bedömdes alla nya bilar enligt ett betygsystem med totalt tio kategorier där betygstegen var ett till fem. Nu gör betygssystemet om.

Från och med veckans nybiltest av Opel MokkaX bedöms alla nya bilar över totalt fem kategorier.

– Det nya systemet är bättre sett till det nybilsköparna efterfrågar och är intresserade av i dag. Det här utvecklas hela tiden – precis som bilbranschen. I dag är till exempel förarstöd och uppkopplingsmöjligheter mycket viktigt för en nybilsköpare, det är teknik som inte fanns alls för fem år sedan, säger Jan-Erik Berggren, som sedan ett par år är en del av Car of The Year-juryn.

– Jag hoppas att det nya betygsystemet också ska vara lättare att läsa och ta till sig i alla våra digitala kanaler.

Här är de nya betygskategorierna:

Motor och köregenskaper: ”Här bedömer vi hur bilen är att köra, drivlinan med motor och växellåda och hur kontakten med bilen fungerar för föraren.”

Säkerhet och förarstöd: ”Säkerheten har utvecklats mycket sedan det där första testet sommaren 2001. I dag är autobroms i det närmaste standard på den svenska marknaden och flera nya stödsystem hjälper föraren. Men de här systemen fungerar olika beroende på tillverkare och hur bra de här bedöms här.”

Teknik och uppkoppling: ”Apple Car Play och Android Auto. Självkörande och självparkerande. Det vimlar med nya begrepp och alla nybilsköpare hänger inte alltid med i utvecklingen. Här bedömer vi den nya tekniken i moderna bilar.”

Design: ”Design är så mycket mer än bara hur bilen ser ut. Design går hand i hand med funktion och här bedömer vi både taklinjens lutning och hur det är att sitta i baksätet.”

Köpa och äga: ”Nybilsköpare har alltid priset i bakhuvudet när de köper en ny bil. Men även andrahandsvärde, garantier och om det är en bil du kommer att trivas med är viktigt.”

Maxbetyget för en ny bil är i det nya betygsystemet 25 getingar.

– Som många redan har sett har vi använt de här kategorierna i våra populära bildueller. Nu börjar vi 2017 med att införa de nya getingbetygen för alla nybilstester, säger Jan-Erik Berggren.

Lämna ett svar