Allt fler stulna bilar försvinner spårlöst

Larmtjänst har presenterat sin statistik för förra året och där syns det att bilarna som stjäls speglar hur många bilar av olika märken och modeller som finns på våra vägar. Volvo har cirka 20 procents marknadsandel i Sverige och har haft så i många, många år. Man brukar säga att var femte ny bil som säljs är en Volvo och var fjärde bil på vägen är en Volvo.

Därmed är det också logiskt att det är flest Volvo-bilar som stjäls. Larmtjänsts statistik visar att i fjol efterlystes totalt 1807 Volvo-bilar, vilket var cirka dubbelt så många som det näst mest efterlysta märket, Volkswagen. Audi var på tredje plats och samma tre märken var också i topp i nybilsförsäljningen.

Saab sticker ut i statistiken

Saab sticker ut i statistiken som den fjärde mest efterlysta bilen trots att den inte säljs som ny längre, och inte gjort så på många år.

Totalt efterlystes 8442 bilar i fjol vilket är en minskning med nära 500 bilar jämfört med 2015. Elektroniskt stöldskydd, som vi haft i nära 20 år, anses vara den stora anledningen. För tio år sedan efterlystes omkring 24 000 bilar enligt statistik från Larmtjänst.

– Bilarna är svårare att stjäla och de äldre, mer lättstulna bilarna, fasas ut ur bilparken, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Men om bilarna blir svårare att stjäla så blir de som ändå stjäls svårare att hitta. Under 2016 försvann hela 18,9 procent av bilarna som stals. Och en majoritet av de bilarna är nyare Volkswagen, Audi och Mercedes.

Stölder av Audi ökar

Just Audi verkar vara ett populärt märke bland biltjuvarna då stölder av Audi-bilar av årsmodell 2008 eller nyare ökat. Under 2016 försvann 279 Audi-bilar varav 91 bilar inte hittades. Detta kan jämföras med 2015 då 197 Audi-bilar med årsmodell 2008 eller nyare blev efterlysta varav 73 inte återfanns.

Antalet efterlysta lastbilar ligger på samma nivå som tidigare år. Under 2016 efterlystes det totalt 1260 lastbilar.

Lämna ett svar