Allt fler elbilar – och laddstolpar

Sverige laddar för att bli ett elbilsland. Utbyggnaden pågår för fullt och bara i april byggdes 79 laddstationer med totalt 242 laddpunkter. Och med fler laddplatser säljs fler elbilar. Efter ett tillskott på 983 laddbara bilar i april finns det nu totalt 32 488 laddbara bilar i Sverige.

Regeringens förslag på en utökad satsning på det så kallade Klimatklivet kommer att, om förslaget går igenom, sätta ytterligare fart på försäljningen av elbilar och laddhybrider.

Men Power Circles vd Olle Johansson tycker att det går för sakta. I vårt grannland Norge finns i dag 110 000 elbilar och målsättningen är att nå 150 000 fordon före årets slut. 

– Marknaden för de laddbara bilarna står och stampar, trots ett ökande utbud av modeller, uppgraderade batterier och inte minst en snabbt växande laddinfrastruktur, säger Olle Johansson, vd för Power Circle. 

LÄS MER: Därför är elbilar populära i Norge 

– Det pågår många politiska initiativ för att få fart på marknaden, men innan dessa landat kommer det sannolikt fortsatt råda viss osäkerhet. Jag hoppas regeringen hörsammar vår uppmaning att införa bonus-delen av bonus-malussystemet från årsskiftet och öka bonusen till 60 000 kronor, så att vi inte tappar tempo i omställningen

Enligt Power Circle kommer Sverige att stanna på cirka 44 000 laddbara fordon i slutet av 2017. 

Den vanligaste elbilen i Sverige är en Nissan Leaf före Tesla Model S. Bland laddhybriderna toppar Mitsubishi Outlander före VW Passat GTE.

I Sverige är fördelningen laddhybid/elbil bland de laddbara bilarna cirka 67/33 procent. I Norge finns förutom de 110 000 elbilarna cirka 35 000 laddhybrider. 

Lämna ett svar