VW:s plan godkänns av domare – ska byta ut bilarna i USA

I september förra året erkände Volkswagen att de fuskat genom att ha manipulerat mjukvara för att ge sken av att dieselavgaserna var renare än vad de egentligen var.

I slutet av förra månaden nåddes en överenskommelse i USA som innebar att den tyska biltillverkarens nota för fusket landade på 125 miljarder kronor.

Och nu har denna förlikning fått ett preliminärt godkännande från Charles R. Breyer i United States District Court for Northern District of California.

Kunder få två alternativ

Nu kommer de olika individuella grupperna få information om vilka rättigheter och möjligheter de har.

Kunderna kommer att kunna välja på två alternativ:

1. De kan sälja tillbaka sina fordon till Volkswagen eller säga upp sina leasingavtal utan någon extra avgift.

2. De kan behålla sitt fordon och få en utsläppsmodifiering, givet godkännande av miljöskyddsmyndigheten.

Samtliga kunder kommer dessutom få en kontantbetalning från Volkswagen.

I förlikningen som nåddes den 28 juni berörs flera olika bilmodeller från Volkswagen, nämligen VW Beetle 2013-2015, VW Golf 2010-2015, VW Jetta 2009-2015, VW Passat 2012-2015 och Audi A3 2010-2013 samt 2015.

Under hösten väntas domstolen bevilja ett slutligt godkännande av förlikningen.

 LÄS MER: Skarp kritik mot VW:s agerande i Sverige

”Uppskattar konstruktiva engagemanget”

Volkswagen Group of America skriver i ett pressmeddelande att de uppskattar det konstruktiva engagemanget från alla parter och nu ska de fortsätta arbeta för att nå ett godkännande av utsläppsmodifieringar.

”Volkswagen strävar också efter att så snabbt som möjligt säkra ett godkännande av nya tekniska lösningar även för de berörda fordon som har en V6 3,0L TDI-motor”, skriver de.

”Förutom den föreslagna överenskommelsen avseende grupptalan har Volkswagen samtyckt till ett avtal med det amerikanska justitiedepartementet (på uppdrag av EPA), CARB och delstaten Kaliforniens statsåklagare, samt till ett separat beslut från the Federal Trade Commission (FDC) avseende föreläggande och betalning av ett visst belopp gällande 2,0L TDI fordon.”

 Sälja bilen? Se det aktuella värdet på den här

Lämna ett svar