VW:s nya folk-elbil kör 60 mil per laddning

Ingen gråtfilt. Ingen offerkofta.

Istället för att snyfta eller skämmas har Volkswagen använt sitt krisår till att tänka nytt – helt nytt.

Om två år ska Volkswagen visa upp en helt ny plattform, MEB, för en kommande familj elbilar. En modellfamilj som inte alls kommer att byggas för någon form av förbränningsmotor – bara eldrift.

Volkswagen-märkets vd Herman Deiss, tidigare på BMW, hoppas och tror att I.D ska bli lika viktig för bilvärlden som en gång Bubblan och Golfen.

I.D har en elmotor som ger 170 hästkrafter och batteriet som placerats i golvet – precis som Volvo och många andra tillverkare valt att göra – ska räcka till mellan 40 och 60 mils körning.

Allt sköts via bildskärmar

Inredningen i I.D är helt fri från knappar och reglage – allt som behöver skötas i bilen ska skötas via bildskärmar.

I.D är förberedd för att vara helt självkörande och en rad kameror och givare ska kunna prata digitalt med omvärlden. Bilen ska kunna kopplas ihop med ditt hem och Volkswagen vill skapa ett helt nytt nätverk – Volkswagen Mobility Network – för att bilen ska bli en del av din digitala vardag. Precis som Volvo vill VW skapa en tjänst där en budfirma ska kunna leverera saker till din bil.

Fem personer får plats i den rymliga bilen som Deiss beskriver som lika kompakt på utsidan som en VW Golf och lika rymlig på insidan som en VW Passat.

Ska kosta som en välutrustad Golf diesel

I.D ska lanseras inför modellåret 2020 och priset blir detsamma som för en välutrustad VW Golf diesel.

2025 ska Volkswagen ha sålt minst en miljon elbilar och Deiss vill att VW ska bli världsledande i segmentet.

Under mellanåren 2017-2020 är det nya Tiguan som ska bära Volkswagens försäljning. Deiss pekar ut Tiguan som märkets viktigaste modell och den bil som ska öppna dörren till USA igen för Volkswagen.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar