VW utmanar Tesla med egen batterifabrik

Det har snackats mycket om Elon Musks satsning på en stor batterifabrik, döpt till Gigafactory. Musk har insett att bristen på lithium kan bli ett problem om man inte själv äger en batterifabrik – och helst också en egen lithiumgruva.

Elon Musks stora batterifabrik ska vara klar nästa år snart och bland annat behövs den för att Tesla ska klara att leverera alla beställda Model 3-bilar. Det ar också viskats om att Musk vill bygga ytterligare en batterifabrik i Europa.

Volkswagen har kommit till samma insikt och enligt branschtidningen Automotive News planerar VW att bygga en egen batterifabrik i Tyskland. VW ska investera cirka 100 miljarder kronor i fabriken och enligt den tyska nyhetsbyrån dpa är Salzglitter drygt fem mil söder om VW-staden Wolfsburg ett hett alternativ.

Batterierna ska monteras i elbilar och laddhybrider och VW har räknat ut att för att möte de tuffare CO2-kraven behöver man sälja minst en miljon laddbara bilar senast 2025.

12 bästa bilköpen just nu – små, mellan, större och suv

20 laddningsbara bilmodeller före 2020

Före 2020 ska VW lansera 20 nya bilar som ska gå att ladda där två av modellerna är prestigebilarna Porsche Mission E och Audi e-tron Quattro.

I dag är VW:s försäljning av laddbara bilar blygsam med en planerad produktion av endast drygt 12 000 e-Golf under 2016 och VW behöver en rejäl skjuts i utveckling och tillverkning av laddbara bilar.

Batteriproduktion är fortfarande dyrt på grund av att batterierna i många fall är byggda för varje enskild bilmodell. När fler tillverkare har byggt in batterier i bilens plattform kan varje batteripaket också delas mellan flera olika bilmodeller.

Tesla har räknat ut att om de når full kapacitet på sin batterifabrik betyder det 500 000 batterier per år. Tesla bygger fabriken tillsammans med Panasonic som levererar battericellerna. Tesla sätter sedan ihop cellerna till batteripaket för montering i främst Model 3-bilarna.

Byta till laddhybrid eller elbil? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar