VW sparar – skrotar modeller

Det har gått ett år sedan den stora dieselskandalen briserade och Volkswagen har börjat den stora återhämtningen. Flera åtgärdsprogram är sjösatta och många processer är färdiga avseende skadestånd och återköp av bilar.

Men de stora kostnaderna för skandalen kommer att påverka Volkswagen-gruppen under många år framöver.

VW ansågs tillsammans med Mercedes och BMW vara den ledande tillverkaren av dieselmotorer men nu sker ett omfattande skifte till elbilar och laddhybrider inom gruppen.

Stora investeringar tas för att utveckla tre nya elbilsplattformar och totalt 30 nya modeller till 2025. Samtidigt ska VW-gruppens stora modellprogram som i dag omfattar över 300 olika bilmodeller bantas. En följd av bantningen kan bli att de lite udda och svårsålda modellerna försvinner och att vi får färre varianter på varje modell.

Skjuter flera projekt på framtiden

Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News har vd: Matthias Mueller uttalat att ”allt som inte är absolut nödvändigt ska skjutas på framtiden”, gällande kommande modeller.

Volymbilen Passat skulle relanseras på en ny plattform i USA till modellåret 2018 men får nu troligen vänta till den globala nylanseringen av nya Passat 2020.

I USA har myndigheterna tvingat fram stora investeringar på elbilar som ett resultat av skandalen. Audi storsatsar på elbilar och laddhybrider de kommande åren med flera modeller baserade på konceptbilen e-tron Quattro.

VW stänger också sin designstudio i Santa Monica, Kalifornien, samtidigt som Audi öppnar en egen studio i Kalifornien.

Volkswagen väntas också spendera stora pengar på att bättra på sitt rykte, framför allt i USA där VW-gruppens märken lidit av skandalstämpeln.

Sugen på en ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar