VW försvarar Audi mot fusk-anklagelser

Det var för en dryg vecka sedan som det kom fram att den amerikanska Californian Air Resources Board (CARB) funnit att Audi sysslat med avgasfusk, skriver motorsajten Autoblog.

Det påstådda fusket skedde genom en mjukvara som använts i både diesel- och bensindrivna Audi-modeller med V6-motor och den åttaväxlade automatlådan AL 551.

Syftet ska ha varit att sänka utsläppen i testmiljö.

”Fusket” beskrevs så här:

Om ratten inte rör sig aktiveras ett växlingsprogram som producerar mindre koldioxid och är optimerat för utsläppstester. Ifall ratten vrids mer än 15 grader avaktiveras den manipulerade programvaran och koldioxidproduktionen ökar till den normala halten igen.

Adaptivt växlingsprogram

Nu menar Audis moderbolag Volkswagen att det inte handlat om medvetet fusk.

I en kommentar till en artikel i tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung skriver Volkswagen bland annat:

”Adaptiva växlingsprogram kan leda till felaktiga och icke-reproducerarbara resultat”.

Adaptiva växlingsprogram ändrar egenskaperna hos ett fordons transmission för att passa olika körstilar. Mjuk och lugn körning resulterar lägre motorvarvtal och tidigare växlingar medan hårt tryck på gaspedalen gör överföringen mer lyhörd och växlarna hålls längre.

Den anpassningen kan förändras över tid och även på kort sikt. Skillnaden i detta fall är att det verkar som om Audis överföringar specifikt var programmerade för att upptäcka utsläppstester, skriver Autoblog.

Utreds av myndogheterna

Enligt nyhetsbyrån Reuters undersöker nu den amerikanska regeringen om funktionen på Audis speciella mjukvara ska anses vara utsläppsfusk.

Audi slutade att använda den ifrågasatta mjukvaran i maj ifjol, strax innan myndigheten CARB gjorde sin upptäckt.

Fallet med Audis mjukvara har inget att göra med utsläppsskandalen Dieselgate där Volkswagen är i fokus.

 

LÄS MER: Volkswagens nota för dieselskandalen växer

Lämna ett svar