VW får skarp kritik för sitt agerande efter fusket

Det var i höstas förra året som utsläppsskandalen, som även går under namnet Dieselgate, briserade. Amerikanska myndigheter menade att Volkswagen hade manipulerat mjukvara för att ge sken av att avgaserna var renare än vad de egentligen var.

Enbart i Europa omfattades cirka 8,5 miljoner av skandalen och Volkswagen lovade åtgärder.

Tidigare i juni kom beskedet att 800 000 Passat, CC- och Eos-bilar ska åtgärdas. Av de 800 000 bilarna fanns ca 11 000 i Sverige.

– Det känns bra att åtgärderna för mer än 800 000 av våra kunders bilar nu kan inledas. Våra återförsäljare och samarbetspartners står väl rustade för kampanjer, sa Jürgen Stackman, försäljningschef- och marknadsdirektör hos Volkswagen Personbilar.

Endast 0,2 procent åtgärdade

Nu får såväl Volkswagen som svenska myndigheter kritig från intresseorganisationen Motormännen. De hänvisar till färska uppgifter från Transportstyrelsen – som visar att endast 0,2 procent av alla de fordon som berörts av skandalen i Sverige har åtgärdats.

– Oacceptabelt långsamt och lamt, säger han i ett pressmeddelande.

Motormännen menar att den återkallelse av fordon som sker i Europa har endast blivit en frivillig serviceåtgärd i Sverige. På detta sätt kan Volkswagen både spara och tjäna pengar på servicen.

– Det är obegripligt att Transportstyrelsen tillåter detta. Istället ska myndigheten kräva att Volkswagen gör en korrekt återkallelse, som i resten av Europa. Varför ges inte svenska bilister samma möjlighet att snabbt få bilen åtgärdad, säger Fredrik Daveby.

De menar att transportsstyrelsen är alldeles för passiv och att ingen myndighet tar fullt ansvar.

Hyllar EU:s industrikommissionär

Däremot så hyllas Elzbieta Bienkowska, EU:s industrikommissionär, efter sina uttalande gällande Volkswagens hantering av Dieselskandalen.

– Volkswagen bör frivilligt betala ut kompensation för europeiska bilägare som är likställda de utbetalningar som ges till amerikanska konsumenter, har hon tidigare sagt till Welt am Sonntag.

Uttalandet som gjordes i går välkomnas av intresseorganisationen Motormännen.

– Om VW ska räkna med att återvinna konsumenternas förtroende krävs att de behandlar konsumenterna rätt och rättvist, säger Fredrik Daveby i pressmeddelandet.

”Helt olika situationer”

Volkswagens informationschef, Marcus Thomasfolk, anser dock att allt går enligt planerna.

– Vi är väldigt glada över att vi har kommit i gång med åtgärderna och vi följer precis den planen som är fastlagd tillsammans med svenska transportsstyrelsen, d.v.s. att vi erbjuder bilägarna möjligheten att uppdatera sina bilar i samband med ordinarie service när de själva vill så att det ska vara flexibelt, säger han till Expressen.

– Vi har presenterat åtgärder för ett antal bilmodeller och fler kommer att följa.

Han säger också att det inte går att jämföra situationen i Europa med den i USA då det är två helt olika situationer.

– De har helt andra krav på gränsvärden av kväveoxidutsläpp och det är något som man fortfarande diskuterar med amerikanska myndigheter. Sen finns det ingenting officiellt sagt om vad som sker med kompensation i USA utan det är någonting som man fortfarande diskuterar med myndigheterna, säger han.

 Funderar du på att sälja din bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar