Volvo ska satsa på näthandel

Elon Musk sålde närmare 500 000 orders på nya Model 3 – utan att bilen ens var klar. Och bilkunderna letar allt oftare efter sin nya bil på internet. Volvos vd Håkan Samuelsson tänker hänga på båda trenderna.

När den nya 40-serien ska lanseras och säljas ser Håkan att internet blir ett viktigt verktyg.

– Vi vet att kunderna i dag gör mycket av sitt förarbete på internet och många kommer in till återförsäljaren och beställer en färdig bil. Det kan också vara lättare att via internet hitta och titta på alla varianter och se vilken bil som kan fås med den eller den utrustningen, säger Samuelsson.

Volvos vd målar upp ett scenario där tillverkaren i allt högre grad tillhandahåller verktygen för att bygga den nya bilen. Och sen, när bilen är specificerad och klar, kan köparen välja ett ställa att hämta bilen på.

BILDEXTRA: Här är nya Volvo XC40

”Inte stor skillnad för återförsäljarna”

– Vi kan också ge tips om vem de ska vända sig till med sin begagnade bil. Återförsäljaren får sedan sköta leveransen och lära kunden bilen, och förstås ta hand om service och begagnataffären. Det blir ingen stor skillnad för återförsäljarna, vi ser ingen konflikt, säger Samuelsson.

Volvo sålde närmare 50 000 XC90 på så kallade förorders utan att bilen fanns ute hos återförsäljare. Men det var fortfarande en bra bit ifrån Tesla Motors som tog emot tio gånger så många orders på sin Model 3.

– Det där är förstås en modell som vi väldigt gärna gör igen, det kan vara viktigt att känna av hur stort kundintresset är, säger Håkan Samuelsson.

På de orders som Volvo-kunderna gjorde kunde Volvo bland annat se efterfrågan på olika utrustningsalternativ och därmed försöka parera behovet i produktionen.

Sugen på ny Volvo? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar