Volvo måste återkalla över 100 000 bilar

Återkallelsen omfattar personbilar och stadsjeepar av modellerna XC90 suv, S90 och V90 från åren 2016 och 2017.

AP har hämtat uppgifterna, om vilka följder felet kan orsaka, ur dokument som Volvo lämnat in till amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheter.

Så här förklarar Katarina Adamsson, kommunikationsdirektör på Volvo Cars, felet med dräneringsslangen.

– Syftet med slangen är att leda bort kondens från luftkonditioneringen. Om felet förekommer kan det leda till fukt inne i kupén, vilket i sin tur kan leda till funktionsproblem i luftkonditioneringen. I ett längre perspektiv kan det påverka andra elektriska system, säger hon till TT.

BILDEXTRA: 12 bästa nyheterna på bilsalongen i Paris

Färre än en procent måste åtgärdas

Katarina Adamsson poängterar att dräneringsslangen inte monterats fel på alla de 127 000 bilarna som är aktuella för återkallning.

Enligt Volvo är det färre än en procent av 127 000 bilarna som förväntas behöva reparationer, men Volvo säger sig för säkerhets skulle vilja få alla fordonen inspekterade.

Några olyckor eller skador ska inte ha rapporterats i samband med felet. Volvo fick kännedom om problemet via ”rapporter från fältet”, skriver AP, enligt Cnbc.

– Det är ett konsekvent kvalitets- och säkerhetsförbättringsarbete från vår sida som gör att vi jobbar med den här typen av återkallningar, säger Katarina Adamsson.

Inleds 14 november

Återkallandet är planerat att inledas den 14 november. Det är frivilligt och kostnadsfritt för bilägarna, enligt Volvo.

– Berörda Volvoägare kommer att kontaktas och uppmanas höra av sig till sin närmaste auktoriserade Volvohandlare, säger Katarina Adamsson.

Återförsäljarna kommer att kontrollera den aktuella dräneringsslangen och byta ut den om det behövs. Ledningar kan också behöva uppgraderas.

 

Sugen på ny bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar