Vi ratar bilens GPS – hittar med mobilen

Det är det ansedda undersökningsföretaget J.D Power som frågat bilägare till helt nya bilar vilket GPS-system de använder: det som finns i bilen eller det som finns i mobilen.

Och inte så överraskande så svarar de flesta att trots att bilen har inbyggd navigering så använder de mobilens GPS.

Men vi vet också att redan i dag är användandet av mobilen i bilen en trafikfara. För många ägnar sig åt mobilen i stället för att köra bil och användandet har ökat, framför allt bland unga förare.

Och det är förstås lika trafikfarligt att pilla fram en adress i Google Maps som att ställa in rätt spellista.

LÄS MER: ”Tiggarpoliser” ska stoppa rattsurfare

Bilarnas inbyggda GPS fungerar för dåligt

Att bilägarna inte använder bilens inbyggda GPS är ett underbetyg till hela bilbranschen.

* Bilarnas GPS är för krångliga att använda.

* Bilarnas GPS är alldeles för långsamma.

* Tvärtemot vad biltillverkarna strävar efter så tar bilarnas GPS mer tid från föraren än vad som är nödvändigt. Tillverkarna utgår helt enkelt ifrån att jag ställer in adressen innan jag kör i väg vilket är en totalt felaktig analys av hur verkligheten ser ut. Det händer förstås ofta att jag behöver ställa in adressen efterhand.

Jag har vid flera tillfällen pratat med GPS-leverantörer som TomTom om problemet med bilars GPS, appar i telefonen och handhållen GPS-utrustning. I TomToms fall så levererar de alla tre typerna och ofta är det deras karrt- och informationssystem som arbetar i bakgrunden i en bil, i en telefon-app eller i en extern GPS.

Grundinformationen är alltså densamma men det är gränssnittet mot användern som skiljer. Vi människor är lata och väljer det som är enklast för oss, vi väljer telefonen eftersom det är den vi har vant oss vid.

Smartare koppling mellan bil och mobil är framtiden

Men det finns en lösning som väntar runt hörnet.

Moderna bilar i dag och i morgon har en smartare koppling mellan bilen och mobilen. Då kan du få samma funktion och samma gränssnitt i din bils bildskärm som du har i telefonen.

I merparten av de bilar som säljs 2017 finns de här funktionerna samt att du dessutom kan spegla din telefons appar på bilens bildskärm.

Undersökningen från J.D Power visar ändå att människans beteende kommer att bli styrande vad gäller ny teknik i våra bilar. Finns inte enkelheten och funktionaliteten så kommer människan att hitta den – troligen i sin telefon.

Flera nya bilar 2017 har också ständig uppkoppling mot internet, en rad webb-tjänster inbyggda i bilen och enkel teknik för hur du ska kunna leta fram en adress i din telefon och sen skicka den informationen direkt till bilens GPS. Då kan du använda mobilen som du har vant dig vid men också få ett trafiksäkrare och enklare beteende i bilen.

Lämna ett svar