Varning – kan bli värsta julen i trafiken på många år

Det finns några saker som sätter skräck i svenskar när det kommer till trafik:

 SMS och mejl. Jo, det är hemskt att så många pillar på mobilen när de kör bil. Det tar fokus från trafiken och vad ännu värre är så får det hjärnan att tänka på fel saker. Istället för att notera en bil, en gångtrafikant eller en cyklist som jag behöver förhålla mig till så går hjärnan i gång på något mejl, en bokning eller ett sms från barnen. Och det finns få saker som upprör så många som att se – eller tro sig se – att någon fingrar på mobilen i stället för att köra bil.

 Snö och is. Vissa tycks bli skräckslagna så fort det singlar vita fjun från skyn. Några vågar knappt köra bil när det är vitt på vägbanan. Andra kör bil som om avgrunden väntade 500 meter framför bara för att de sett en plogbil.

Men.

Nu ska ni få höra vad som verkligen är farligt i trafiken. Och det är varken mobiltelefonen eller snön.

Farligast i trafiken är barmark och stressade och hänsynslösa förare, förare som tror att de vet och kan mest och bäst och ska lära alla andra i trafiken att köra bil. Inte sällan är det män. När de här förarna ser svart asfalt så tror de att det är sommar igen – och därmed ökas farten. Det är bevisat att det finns två saker som dödar i trafiken: 1) mycket trafik och 2) hög fart.

 Jan-Erik Berggren: Nu får det bli ett slut på dubbdäckshatet

”Kan bli värsta julhelgen på många år”

Det kanske sker fler olyckor när det är dåligt väder men det sker mest farliga – döda och svårt skadade – olyckor när det är bra väder och bra väglag.

Och tittar vi några dagar framåt så står vi inför en av tidernas mest besvärliga trafikhelger.

Om vi inte besinnar oss, tar det lugnt och tar hänsyn så kan den kommande julhelgen bli den värsta på många, många år.

Det är få lediga dagar före julafton vilket betyder att många ska ge sig i väg på julfirande sent fredag eftermiddag. De ska då också trängas med alla som behöver köpa de sista julklapparna. E4:an vid Kungens Kurva i Stockholm har alla förutsättningar att bli landets största parkeringsplats.

Ett par mil utanför våra största städer går sedan starten för vad många kallar ”det riktigt Svenska rallyt”. Stressade förare i fullpackade bilar ska försöka komma i tid till uppesittarkvällen med släkten.

Snöfall kan lugna ner trafiken

Passar vi oss inte så kan det här sluta i katastrof.

Ett rejält snöfall skulle i det här läget lugna ner alla och få allt att rulla lugnt och försiktigt i 70 km/tim.

Här är mina sista-minuten-tips till alla som trots allt måste ut och köra bil på fredag:

1) Det kommer att vara skitigt och kladdigt på vägarna så fyll på rejält med spolarvätska under hela resan.

2) Vi ser ut att få en varm julhelg med plusgrader på många håll. Men sent på kvällen, under natten och tidigt på morgonen kan det frysa och bli rejält halt. Så håll koll på bilens termometer. Hittar du den inte så lyssna på vattenstänken från hjulen. Här du inget stänk men vägen ser blöt ut är risken stor att det är svartis och mycket halt.

3) Ta tid på dig. Det är inte den här gången du ska slå ett personligt rekord till släkten.

4) Visa hänsyn. Alla kanske inte kan lika bra som du, alla är inte lika bra förberedda eller har en lika bra bil. Men hjälp dina vänner i trafiken i stället för att tillrättavisa dem.

 Jan-Erik Berggren: ”Det får vara nog nu – börja ploga!”

Lämna ett svar