Varannan svensk struntar i att hjälpa

Buttra, ohjälpsamma norrlänningar? Nej, i varje fall inte på vägen. Enligt en undersökning gjord av YouGov, på uppdrag av Goodyear, skulle 60 procent av de norrländska bilisterna stanna och hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp.

Det är bäst i Sverige. Sämst chans till hjälp har bilister med krånglande motorer i Skåne, där bara två av fem skulle stanna och kolla läget.

Totalt sett över Sverige innebär det här att varannan svenska väljer att stanna. Glädjande, men det är också skrämmande att lika många bara åker förbi.

Säkert hittas förklaringen delvis i alla rapporter om vägpirater, men även andra förklaringar kan finnas, menar Sofia Koski, nordisk marknadschef på Goodyear.

”Tror inte att det är nödvändigt”

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp och tänker därför att det inte är nödvändigt att stanna. Men vi får dock inte glömma att det även finns många vänliga själar där ute som gärna hjälper andra, och det är dessa som vi nu anser förtjänar lite extra uppmärksamhet. Att hjälpa varandra i trafiken kan vara livsviktigt, särskilt nu när kyla och snö slagit till, säger hon.

 

LÄS MER: Leifs snabba agerande rädda flera liv

 

På vilket sätt tänker Goodyear försöka att hjälpa? Jo, genom att anordna tävlingen ”Vägens hjälte”.

Vem som helst kommer kunna nominera någon som gjort en god gärning i trafiken. Det kan vara en vän, en kollega eller någon i familjen som ”hjälpt sin nästa” någonstans på vägen.

– Alla som hjälper varandra i trafiken, om det så är att låna ut ett fälgkors till någon som fått punktering eller att man har förhindrat en olycka, förtjänar att uppmärksammas. Vi är övertygade att detta är ett bra sätt att lyfta alla vardagshjältar, fortsätter Sofia Koski.

Här kan du nominera din hjälte

Tävlingen pågår från 15 december ända fram till april och det går att nominera på www.vagenshjalte.se

En jury väljer i april ut tio finalbidrag – och i juryn sitter bland annat Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren.

Sedan får svenska folket rösta fram sin favorit som utöver äran och uppmärksamheten får en USA-resa i pris.

Dessutom får de som nominerat de tio finalbidragen första hjälpen-paket.

Tävlingen genomförs tillsammans med Falck och Kanal 5, som i höst är aktuella med tv-serien Vägens hjältar.

 

Fotnot. Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Goodyear. Under perioden 18–20 oktober 2016 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

 

LÄS ÄVEN: Örn fastnade i bilens grill – räddades av mötande trafikant

Lämna ett svar