Var tredje svensk vill förbjuda bilar i stan

Män gillar bilförbud något mer än kvinnor. Siffran för män är 35 procent och för kvinnor 31 procent.Men största skillnaden är det mellan länen. Bland Sveriges tio största län är andelen bilmotståndare klart störst i Stockholm.

Där anser 43 procent att biltrafik bör förbjudas på fler gator än i dag. Siffrorna för Västra Götaland och Skåne är 31 procent respektive 27 procent.

”Biltrafiken i städerna måste minska”

– Resultatet av vår undersökning ger tydliga signaler till landets politiker och samhällsutvecklare om att biltrafiken i svenska städer måste minska. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men en rad åtgärder har gett svenskarna möjlighet att ställa bilen hemma, säger Per-Arne Gustavsson, vd för Projektengagemang, som beställt undersökningen, och fortsätter:

– Jag tror att en ökad kollektivtrafik, förbättrade cykelbanor och ökad medvetenhet kring miljöutsläpp har gett resultat och fått opinionen att svänga.

Majoritet vill inte ha fler förbud

Dock svarar en majoritet, 59 procent, nej på frågan ”Tycker du biltrafik bör förbjudas på fler gator i din stad?”

Undersökningen visar också att biltrafikens höga ljudnivå är det som flest stör sig på i omgivningen. Bilarna anses mer störande än både byggarbeten, vägarbeten, industrier och flygtrafik.

Hur ska då trafiksituationen lösas om inte bilarna får vara i centrum?

Jo, genom tunnlar, tycker de flesta. Att gräva ner vägarna anser 42 procent är en bra idé för att minska buller och utsläpp. Män är mer positiva till vägtunnlar än kvinnor. Siffran för män är 49 procent och för kvinnor 36 procent.

Undersökningen gjordes i mars 2016 i form av en webbenkät. Totalt har 2 750 personer i Sverige mellan 18 och 74 år deltagit i undersökningen.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar