Tyskland: Teslas autopilot är farlig

Det var efter en olycka i Tyskland med en Tesla Model S och en buss inblandade som landets myndigheter började undersöka Teslans autonoma (självkörande) system.

Undersökningen avslöjade att bilens Autopilot hade många brister. Bristerna redovisades i en hemlig myndighetsrapport. Den har nu den tyska tidningen Der Spiegel lyckats komma över.

Enligt Der Spiegel har Tysklands transportminister Alexander Dobrindt fått rapporten och det har rests interna krav på att Tesla borde förbjudas att köras med Autopilot eftersom den ”utgör en avsevärd trafikfara”.

Alexander Dobrindt vill dock inte ännu vidta så drastiska åtgärder. Han vill, enligt Der Spiegel se mer av forskning och tester av hur Teslas Autopilot fungerar i tyska städer.

Vill förbjuda termen ”Autopilot”

Även i Kalifornien – Teslas amerikanska hemstat – kritiseras Autopilot-systemet. Men av andra orsaker än i Tyskland.

Myndigheterna i Kalifornien vill införa förbud mot att använda termen Autopilot på bilar som endast är semiautonoma (delvis självkörande) – sådana fordon är inte tänkta att kunna styra och köra helt på egen hand utan någon assistans av en människa.

Ett sådant förbud syftar till att minska bilförarens övertro på systemet, skriver den amerikanska motorsajten Autoblog.

Tesla-bilar har det senaste halvåret varit inblandade i flera olyckor där Autopilot-systemet, anses vara orsaken.

Om förbudet införs kommer biltillverkare inte att få använda begreppet autopilot i något sammanhang.

Ska betraktas som assistans

Tesla är öppna med att funktionen Autopilot ska betraktas som en assistans till föraren – inte som en ersättare. Bilens styrning måste alltid övervakas, enligt Tesla.

I den senaste uppdateringen av operativsystemet i Tesla Model S och Model X, version 8, har det införts förbättringar i skyddet mot missbruk av funktionen Autopilot.

Ifall systemet känner av att föraren inte är aktiv stängs Autopilot av efter varning och går inte att aktivera igen förrän bilen blivit stillastående i parkeringsläge.

 

Teslas autopilot: Här är nya funktionerna

Lämna ett svar