Två Volvoaffärer mot digitala motorvägen

Redan för ett knappt år sedan meddelade sjätta AP-fonden att de tänkte sälja sin ägarandel i Volvo Finans till Volvo Cars.

Efter att Finansinspektionen och EU:s konkurrensmyndigheter tittat på affären blev det grönt ljus. Från och med i höst ägs Volvo Finans av Volvos bilhandlare och Volvo Cars.

Nyheten passerade relativt obemärkt förbi men kommer att betyda mycket för bilkunderna.

I sin nya programförklaring har Volvo Finans avslöjat att det är digitala erbjudanden som gäller i framtiden. Vi kommer alltså att få se en rad nya finansieringslösningar från Volvo och troligen en ökad satsning på privatleasing.

LÄS OCKSÅ: Volvos autobroms sågas i tyskt test

Specialbygger 90-serie åt Uber

Lite större rubriker fick Volvos affär med Uber om att utveckla framtidens självkörande bilar. Volvo bygger en basbil på 90-serien och flätar samman sin egen teknik för att kontrollera bilen med Ubers avancerade navigering och karthantering.

Att Uber valde Volvo är en fjäder i hatten för svensk ingenjörskonst och jag är säker på att det också är ett resultat av Volvos fokus på säkerhet.

När Håkan Samuelsson tog över som vd för Volvo efter Stefan Jacobi ökade han direkt satsning på säkerhet.

Volvo under Samuelsson skulle fortsätta att vara bäst på säkerhet och också bäst på att berätta att de är bäst. Det här var helt rätt tajming då bilvärlden i dag pratar mycket om ny teknik och självkörande bilar.

BERGGREN: Lita inte på tillverkarnas snack om självkörande bilar

Sätter säkerheten främst

Uber har då och då utsatts för kritik och bland annat har säkerheten för passagerarna diskuterats. Uber har slagit ifrån sig och nu med Volvo som partner visar också Uber att säkerheten sätts allra främst.

Uber har också många spännande projekt på gång. Det handlar långt ifrån bara om att utmana taxibranschen.

Uber vill bli en transportör och en leverantör i stor skala och då är körande eller självkörande bilar bara en pusselbit.

Flera biltillverkare vill också utvecklas till leverantörer av transportlösningar och för Volvo blir det här samarbetet en bra möjlighet att ta sig närmare den utmaningen.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar