Tuff start för nya "Top Gear"

Det brittiska motormagasinet ”Top Gear” startade 2002 och har tittarrekordet för faktaprogram i världen med sina 350 miljoner tittare på sex kontinenter. Men sedan den stora programledarprofilen Jeremy Clarkson avskedades förra året, efter att ha misshandlat programmets producent, är ”Top Gear” i gungning.

Nu är det omstart med ny omgång och sex nya programledare – den anonyma och tystlåtna testföraren The Stig är den enda kvarvarande från fjolårets ”Top Gear”.

Centralfigur i programledarsextetten är den brittiska radioprofilen Chris Evans.

Han kritiserades efter söndagens premiär i Storbritannien framför allt för att ha försökt plagiera Jeremy Clarkson, och det på ett urvattnat sätt – ”Exakt samma men utan skämten och karisman”, som en tabloid skrev.

Varning: 11 farligaste begbilarna – riktiga dödsfällor

Top Gear tappar en miljon tittare

”En fattigmansversion av Clarkson”, var en annan rubrik. Producerande BBC fick också kritik. Detta för att inte ha förnyat programmet.

Dessutom svek tittarna. 4,3 miljoner såg nypremiären i söndags, vilket är den lägsta tittarsiffran för ett startavsnitt av ”Top Gear” på mer än tio år, och en miljon färre tittare än sista avsnittet med gamla gänget förra säsongen. ”Flop Gear”, blev den föga smickrande rubriken i brittiska tabloiden Daily Mail.

Chris Evans är medveten om att tittarmålen kan bli tuffa att uppfylla. Så här sa han på ”Top Gear”:s presskonferens i Dunsfold, sydväst om London, i förra veckan.

– Vi får vänta och se hur det går att matcha tittarsiffrorna från förra säsongens ”Top Gear”. 350 miljoner tittare på sex kontinenter är en stor utmaning. Men förhoppningsvis blir detta ”Top Gear” en världssuccé. Jag har anställt de bästa för jobbet.

11 begagnade lyxbilar – som är förvånansvärt billiga

Många programledare och två program

Med ”de bästa” menar han den amerikanska skådespelaren Matt LeBlanc, tyska racingstjärnan Sabine Schmitz, den brittiska biljournalisten Chris Harris, den irländska formel-1-personligheter Eddie Jordan samt den brittiska youtube-profilen Rory Reid – den sistnämda leder det nya ”Extra Gear”, som följer efter huvudprogrammet.

Teamet har besökt 15 länder på fyra inför den här säsongen. De har filmat i bland annat Sydafrika, Tyskland, Irland, Frankrike, Schweiz, Frankrike, Förenade Arabemiraten och Italien.

I första avsnittet beger sig Chris Evans och Sabine Schmitz till USA och en flygbas i Nevadaöknen för att jaga varandra med lasergevär på sina sportbilstak. Matt Leblanc kör off-road i Marocko vilda natur och jagas av tre okonventionella papparazzi-fotografer. Och så blir det kändiskörning på ”Top Gear”:s egen bana i Dunsfold Park, strax utanför London.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar