Transportstyrelsen larmades om VW:s avgasfusk 2012

Förra månaden kom uppgifter om att EU-kommissionen kände till Volkswagens avgasfusk.

Misstankarna om fusket uppstod då luftkvaliteten i de europeiska städerna inte förbättrades i den takt den borde. EU-kommissionen började därför undersöka bilarnas utsläpp. Kommissionens forskningsinstitut JRC (Joint Research Centre) testade bilar redan 2007, och kom fram till att kväveoxidutsläppen var betydligt högre i verkligheten än i biltillverkarnas laboratorietester.

Men trots vetskapen vidtogs inga åtgärder.

LÄS MER: Skarp kritik mot VW:s agerande i Sverige

Transportsstyrelsen visste om det

Nu avslöjar Svenska Dagbladet Näringsliv att Transportsstyrelsen också fick vetskap om skandalen innan den briserade – närmare bestämt tre år tidigare.

De har tagit del av ett mejl som en upprörd tjänsteman från EU-kommissionen skickat till myndigheten och varnar om fusket.

I mejlet som ska ha skickats 25 maj 2012 ska personen ha förespråkat användandet av Pems – ett portabelt system för att mäta utsläppen – för att få bukt med fusket:

”Det blev tämligen uppenbart att biltillverkarna starkt motsätter sig introduktionen av Pems i alla typer av tester, medan vi är övertygade om att Pems är absolut nödvändigt för att mäta kväveoxid”.

Inga åtgärder vidtogs

Tjänstemannen skriver också att det finns en risk att de vill ”behålla nuvarande testcykel för att den innebär att det blir ’enklare’ att nå kraven vilket öppnar dörren för cycle beating (vilket måste undvikas).”

Men trots det vidtogs inga åtgärder och Transportsstyrelsen nekar till att mejlet existerar överhuvudtaget.

Svenska Dagbadet har begärt ut mejlet tre gånger men har då fått höra att det inte finns.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar