Trång liten suv bara för två – Peugeot 2008

Peugeot har i många år försökt att lansera bilar för yngre. Det är mer eller mindre popiga bilar med mer eller mindre avancerade tillhörande reklamfilmer som har en sak gemensamt: de köps av pensionärer.

Så kan det mycket väl bli med 2008 också. Hela bilen utstrålar sån där härligt ungdomlig entusiasm och aktivitet och bara när jag tittar på bilen kan tankarna sväva i väg till en bergstopp, en vacker golfbana eller en strand långt bortom civilisationen.

Inget för unga – men attraktiv för äldre

Men ska vi vara ärliga så kommer de unga bilköparna inte att förföras av Peugeot 2008, knappt ens de som tycker att privatleasing är en bra ägarform.

Anledningen är främst att baksätet är lite för trångt för att få plats med barnstolar och väskor.

Till och med min 12-åring tyckte att det var lite väl trångt i baksätet, trångt för benen och fötterna. Trångt är det också i bagageutrymmet vilket gör 2008 svår att sälja till de där aktiva ungdomarna i reklamfilmen.

Istället är det de äldre som kommer att spana efter 2008.

De som inte vill ha en bil i Golf-klassen men som heller inte vill ha den låga sittpositionen i en vanlig småbil.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

Det här är framtidens småbil

Jag brukar då och då få frågan om hur länge suv-trenden kommer att hålla och mitt svar är givet: för alltid.

När de köregenskaperna och tron om att vi kör en sportbil i alla lägen försvinner långt bak i minnet så blir det viktigare och viktigare med en hög sittposition.

Vi vill kunna få överblick över trafiken och inte minst över det som finns vid sidan av vägen.

Gångtrafikanter, cyklister, barnvagnar och djur – allt som rör sig vid sidan av vägen behöver vi upptäcka och kontrollera och vi känner oss tryggare med den uppgiften om vi sitter lite högre.

Därför tror jag att framtidens småbil är en bil av typen 2008 och framtidens Golf-klass är en bil som storebror 3008.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

Svårt att sitta bekvämt – provsitt ordentligt

Tyvärr har jag för egen del svårt att hitta en bra sittställning i 2008. Ratten är hela tiden i vägen för instrumentpanelen och jag vill varken sänka ratten eller höja stolen, det blir helt enkelt inte bra hur jag än justerar.

Jag saknar också Peugeots nya instrumentering, den som finns i nya 3008, nya i-cockpit. I 2008 är det Peugeots gamla instrumentering, även om den är väldig avskalad med få knappar.

Är du intresserad av 2008 – vilket du lätt blir när du ser bilderna på bilen – så är mitt absoluta råd att du går till en handlare och provsitter bilen.

Risken är stor att den är för liten och trång för dig med. Om inte och om du börjar fundera på ett köp så provkör allra först 1,2-litersbensinaren med automatlåda. Peugeot har numera en vanlig automat som är möjlig att köra och som håller förbrukningen på en rimlig nivå. Testbilens 1,2:a på 110 hästkrafter är ett bra val.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

3 Konkurrenter:

Renault Captur – läs testet

Opel MokkaX

Ford Ecosport – läs testet

 

Läs även: Vi testar nya suv:en 3008

Lämna ett svar