Topplista: Här är mest sålda bilarna i Sverige

Registreringarna av nya personbilar i september ökade med 8,9 procent jämfört med september förra året. Det innebär att 32 292 nya personbilar registrerades.

September blev, som sagt, den 33:e månaden i rad med ökade nybilsregistreringar. Och inte nog med det.

– Årets september är den näst bästa septembermånaden någonsin för personbilar, slagen bara av september 1974 då det var köprusch inför en momshöjning, säger Bertil Moldén.

Prognosen: Nybilsförsäljningen slår rekord

Hittills i år – januari till september – har nybilsregistreringarna ökat med 9,2 procent.

– Enligt våra prognoser kommer den svenska bilmarknaden att nå nytt rekord i år – både för personbilar och lätt lastbilar, säger Bertil Moldén.

Han ser framförallt fyra anledningar till den ökade bilförsäljningen i Sverige:

En stark ekonomisk tillväxt.

Extremt låga räntor.

Stabil arbetsmarknad.

Ökat intresse för privatleasing.

Enligt Bertil Moldén gynnar den ökade bilförsäljningen både miljön och trafiksäkerheten.

– En ökad förnyelse av bilparken, där fler nya bilar kommer ut på våra vägar och ersätter gamla bilar – är mycket positivt ut miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Detta eftersom nya bilar har betydligt lägre koldioxidutsläpp och väsentligt bättre säkerhet än gamla bilar, säger han.

När det gäller laddbara bilar är försäljningsökningen utomordentligt stark.

– Nybilsregistreringarna av supermiljöbilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med hela 154 procent i september och hittills i år har de ökat med 79 procent, säger Bertil Moldén.

Laddbara bilar ökar snabbt

Antalet nyregistreringar av supermiljöbilar uppgick till 1 479 exemplar under september. Att jämföra med 582 nyregistreringar under september ifjol.

Andelen laddbara bilar av de totala nybilsregistreringarna var 4,6 procent i september i år jämfört med 2,0 procent i september förra året.

– Den ökade andelen laddbara bilar är positiv ur många synvinklar, inte minst för att det bidrar till att minska koldioxidutsläppen från nya bilar, säger Bertil Moldén.

Dieselbilar tappar

Till skillnad mot de andra bilarna visar dieselbilarna på minskad försäljning. Antalet nyregistrerade dieselbilar minskade med 1,5 procent i september i år jämfört med september 2015.

Andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna i september var 49,5 procent. September förra året var dieselandelen 54,7 procent.

Hittills i år ligger dieselandelen på 53,0 procent jämfört med 58,0 procent januari till september 2015, uppger Bil Sweden i ett pressmeddelande.

 

Sugen på ny bil? Se vad du får för din gamla här!

Lämna ett svar