Tiggarpoliser ska stoppa rattsurfande

I 46 av de 50 amerikanska delstaterna är det förbjudet för bilförare att använda mobilen samtidigt som de kör.

De som ändå gör det löper stor risk att bli avslöjade. Trafikpoliserna spanar på olika kreativa sätt. I en tv-film skildras några av deras spaningsmetoder:

* Att åka i en hög lastbil och därifrån kunna spana in i personbilarna.

* Att stå vid vägkanten – utklädda till tiggare – och iaktta de förbipasserade bilarnas förare.

* Att civilklädda cykla runt i långsam trafik och titta in i bilarna.

De som upptäcks med att hålla på med mobilen under körning får en handskriven böteslapp på cirka 1 000 kronor. För dem som undrar har ”tiggar”-poliserna motorcyklar till hands, som de snabbt kan använda för att köra ikapp de lagbrytande bilförarna.

I Sverige är det inte olagligt för bilförare att använda mobilen när de kör. Däremot får deras mobilanvändning, som det heter, inte inverka menligt på körningen. Vad som menas med ”menligt” är en bedömningsfråga.

Nyligen avgjordes ett fall i Göta hovrätt där en kvinnlig bilförare ansågs ha låtit sin mobilanvändning påverka bilkörningen på ett menligt sätt.

Kvinnan skulle stoppas för fortkörning men märkte inte poliserna på grund av sin mobilaktivitet. Hon blev sedan tvungen att backa tillbaka till poliskontrollen.

Mobilanvändande skapar bilköer i Sverige

Skulle då de amerikanska trafikpolisernas metoder kunna användas i Sverige?

– Nej, inte med den lagstiftningen vi har. Vi måste först konstatera om körningen är onormal på något sätt, och sedan försöka se om mobilen är inblandad, säger Hans Nilsson, kommissarie vid trafikpolisen Region Stockholm, till Allt om bilar.

Skulle de amerikanska spaningsmetoderna kunna bli aktuella för Sverige ifall det blir ett totalt mobilförbud för bilförare även här?

– Nja… jag vet inte om vi skulle klä ut oss till tiggare. Vi står vid vägen och spanar i uniform i stället, säger kommissarie Hans Nilsson.

Skulle du vilja se ett totalförbud mot mobilanvändning för bilförare i Sverige?

– Jag tycker nog att lagen skulle spetsa till sig lite grann. Jag tror till exempel att fibblandet med mobiltelefoner bland bilförarna i Stockholm starkt bidrar till att trafikflödet inte fungerar som det ska och det bildas en igenproppad trafik med långa köer. När trafikljusen slår om till grönt hinner många inte hänga med eftersom de är upptagna med mobilerna.

– Samtidigt är lagstiftning bara en väg. Det vore även bra om gemene man skulle fråga sig: Ska vi alla bli slavar under mobiltelefonen?

 

Sugen på ny bil? Se vad du får för din gamla här!

Lämna ett svar