Test: Uppdaterade Subaru Outback

Med illa dold stolthet berättar Subaru alltid i samband med visningar av en ny Outback att den första Outback-bilen i Sverige köptes av Volvo.

Det var 1995 och året därpå visade Volvo upp sin allra första XC70. Båda modellerna har sålt bra genom åren medan biltypen som sådan haft blandad framgång.

Audi storsatsade med sin Allroad men stoppade produktionen under ett antal år. Nu har VW-gruppen satsat igen på lite tuffare kombibilar med fyrhjulsdrift och den här gången placerat modellerna i flera av sina varumärken.

Volkswagen räknar i dag med att deras Alltrack ska stå för en tredjedel av hela Passat-försäljningen. Men kanske kan den ökade efterfrågan på suv:ar bli en tuff konkurrent för de här specialversionerna och det behövs fler marknader än den svenska för att tillverkarna ska fortsätta att satsa på modellen. Att BMW och Mercedes inte valt att hänga på den här trenden säger också en del.

BILDER+BETYG: Så bra är Outback i 10 kategorier

Ännu högre dragvikt i nya Outback

Subaru tycker med all rätt att de äger fordonstypen och framhåller sin fina fyrhjulsdrift och sina fina bilägarbetyg som unika säljargument.

Subaru Outback är också en populär dragbil och det är en egenskap som förstärkts i den nya modellen. Dragvikten är nu hela 2000 kilogram, 200 kilogram mer än i den utgående modellen.

Bagageutrymmet har också utökats och nu ryms hela 1848 liter med nedfällt baksäte, 122 liter mer än tidigare.

En förklaring till det ökade utrymmet är att nya Outback är 2,5 centimeter längre och två centimeter bredare än tidigare. Det ökade utrymmet finns också i baksätet och axelutrymmet är hela 4,2 centimeter bredare.

Det gör Outback ännu mer till en suv jämfört med en vanlig kombi.

Jag gillar ändå allra, allra mest att Subaru nu kliver in i gänget tillverkare med riktigt bra säkerhetsteknik. Nya EySight betyder att Subaru Outback har teknik för autombroms och filkörningsassistans. Autobromsen ska kunna stanna Outback helt i hastigheter upp till 60 km/tim. Systemet är ”färgseende” och kan till exempel se när bilen framför bromsar.

BILDER+BETYG: Så bra är Outback i 10 kategorier

Ny säkerhetsteknik med stereokamera

Outback blir första Subaru i Europa med den nya tekniken som bygger på en stereokamera. De två kamerorna tar bilder och identifierar fordon, cyklar, fotgängare, hinder och väglinjer. I Japan finns nya EyeSight i flera modeller.

Med hjälp av informationen kan sedan bilens dator ta beslut och assistera föraren till lämplig åtgärd. EyeSight arbetar också med den adaptiva farthållaren som trimmats för att ge mjukast möjliga acceleration.

Under huven har vridmomentskurvan förfinats i tvåliters boxerdieseln men det här kan vara sista chansen att köpa en boxerdiesel från Subaru. När Subaru de kommande åren utvecklat sin nya plattform för kommande modeller finns inte diesel med som ett bränsle man satsar utvecklingspengar på.

Outback upplevs precis som den robusta kombi den ser ut att vara. Det är en rejäl bil som du snabbt trivs med – som en arbetshäst. Det är inte den allra senaste mer minimalistiska designen och även om interiören domineras av en stor bildskärm är det inte samma tekniksprång som vi till exempel sett i nya Audi- och Volvo-bilar. Många bilköpare tycker att det känns tryggt.

BILDER+BETYG: Så bra är Outback i 10 kategorier

Byta till Subaru? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar