Test: Tack och hej till en pålitlig storkombi

Efter långtestbilarna Volvo V60 och Mitsubishi Outlander PHEV valde vi att gå riktigt stort, svenskt och traditionellt med en stor kombi i form av Skodas Superb. 190-hästkrafters diesel borgade också för att det här skulle bli ett riktigt Svensson-val.

Och visst har Superb levererat.

Baksätespassagerarna på 11 och 13 år jublade inte direkt över att tvingas kliva ner från Outlandern men njöt i stället av det stora benutrymmet som svalde allt i form av resväskor och extraprylar.

Den faktiska lastförmågan krymper

Däremot märkte vi snabbt att bagageutrymmet visserligen var stort sett till antal liter som ska rymmas men inte så stort när lastskydd, baksäte och bagagelucka krymper den faktiska lastförmågan. Stora fyrkantiga saker får inte plats, helt enkelt.

Jämfört med Outlanderns något ologiska instrumentering och brist på bra smartphone-anslutning är Apple Car Play i Superb en njutning. Det är rent, stilrent och väldigt funktionellt i Skoda Superb – och lyxigt. En Skoda Superb skulle anses vara en lyxbil för bara 15 år sedan, så mycket har hänt i inredningsdesignen.

Vid ratten märks det att Skoda-ingenjörerna vill ha en rejäl bil. Styrningen är som på alla MQB-bilar följsam och välbalanserad men i Superb är den också något trög runt neutralläget.

LÄS MER: Vi sätter betyg på nya Merca E-klass kombi

Svårt med dieselmotorn

Trögheten finns även i gasresponsen vilket gör att det är svårt att köra Skoda Superb med dieselmotorn mjukt. Det går inte så lätt att få bilen att smyga iväg från stillastående och trögheten i gasresponsen och gaspedalen är också störande under långturerna. Högerfoten behöver jobba för att skapa rätt kontakt med kraften i motorn.

Att bilen är stor och trög illustreras också av de något tunga dörrarna. Det hände under hela testperioden att personer utanför bilen trodde att dörrarna var låsta eftersom det är aningen trögt att öppna.

En liten detalj kanske men det är sånt som i vanliga fall försvinner efter bara några dagar men som nu fortsatte i flera månader.

LÄS MER: Test: Uppdaterade Subaru Outback

Given plats i Sverige

Det är ändå inget snack om att Skoda Super kombi har en given plats på den svenska marknaden. Flera andra trotjänare har mindre utrymme i baksätet och längst bak för bagage och kostar, framför allt, betydligt mer.

När märken som Volvo, Audi, Mercedes, BMW och Volkswagen drar bort från det traditionella kombisegmentet står Skoda kvar där med både Superb och Octavia som vettiga alternativ för Svenssons.

Vill du ha en bil som känns smidigare och mindre än den ser ut så ska du inte välja en Skoda Superb.

Istället är det här en bil som är exakt så som den ser ut.

 

Sugen på en Skoda? Se vad du kan sälja din gamla bil för här

Lämna ett svar